Відновлення легенди: Історія перетворення найвідомішого символу Дніпра - готелю "Україна"

dsc_2639-1

Готель “Україна” завжди був візитівкою Дніпра – його фото прикрашали книги про наше місто, альбоми та набори листівок. Будівля, яку вважають зразком українського архітектурного модерну, з’явилася у Катеринославі у 1913 році на замовлення місцевого мільйонера та популяризатора української культури Володимира Хреннікова. Для цього знадобилося прибрати з перехрестя центрального проспекту міста та вулиці  Первозванівської (зараз Короленка) торгові ряди. Як в плином часу змінювався найвідоміший символ Дніпра, пише “Наше місто”. 

 hotel-ukraina-30-ti
 
Спочатку це був прибутковий будинок із дахом з червоної черепиці. Він мав три крила, два виходили на вулицю Первозванівську і центральний проспект. Їхні білі фасади прикрашала плитка з яскравим орнаментом. Третє крило йшло вглиб території. У ньому розташувався театр “Палас”. 

У 1920-1930 роки в будівлі розміщувався Центральний райком КП(б)У і Центральний райком ЛКСМ. Частину приміщень займала профспілка працівників медицини таі санпраці. А в крилі вздовж проспекту на третьому поверсі розташовувався Клуб лікарів. Саме тому цю частину будівлі називали Будинком лікаря.

Продовження та інші Новини Дніпра читайте за посиланням.