Відпочинок 2022 у Трускавці: що пропонує влітку місто здоров'я

трускавец

Війна в Україні триває вже майже 5 місяців, і, на жаль, поки що говорити про її завершення не доводиться. Здоров'я багатьох українців як фізичне, так і психологічне похитнулося, а емоційна система потребує термінового перезавантаження. Щоденне перебування у стані стресу сильно б'є по нервовій системі, і лікарі рекомендують усім, хто може фінансово собі це дозволити, зробити хоча б невелику перерву та провести час у родинному колі та з користю для здоров'я. Відмінним варіантом для невеликого перепочинку є бальнеологічні курорти Прикарпаття, одним з яких є Трускавець. Не дарма це місто знають як джерело здоров'я та довголіття далеко за межами України. Що пропонує курорт влітку-2022, розповідає видання Gorsovet з посиланням на rest.in.ua.

Видатна здравниця Прикарпаття

Трускавець – невелике мальовниче містечко у передгір'ї Східних Карпат, оточене ароматними, цілющими лісами. Здавна це місто набуло слави бальнеологічного курорту, цілющі мінеральні води якого не поступаються за якістю всесвітньо відомим Карловим Варам, Віші чи Баден Бадену.

Санаторії Трускавця пропонують широкий вибір оздоровчих послуг. Тут можна пройти реабілітацію після хірургічних операцій або травм, підлікувати органи шлунково-кишкового тракту, а також нирки, зокрема, налагодити ситуацію з хронічними гастритами, панкреатитами, циститами, пієлонефритами і навіть позбутися каменів у нирках та жовчному міхурі. Допомагають тут також хворим на цукровий діабет, різними алергіями, є багато фахівців по проблемам зі шкірою. Якщо ваша мета – схуднути, то у здравницях Трускавця є спеціальні програми для людей із зайвою вагою. Крім того, у багатьох установах працюють невропатологи та психологи, які допомагають впоратися зі стресом і дорослим, і дітям.

Причому купувати путівки до санаторіїв абсолютно необов'язково. Можна орендувати недороге житло у приватному секторі та платити за ті лікувальні процедури та консультації фахівців, які вас цікавлять.

Якщо ж зі здоров'ям, дякувати Богу, серйозних проблем немає, і медична допомога не потрібна, стан організму можна реально поліпшити завдяки багатому вибору цілющих мінеральних вод. Найвідоміші з них - "Нафтуся", "Марія", "Софія", "Броніслава", "Юзя". За їхню якість переживати не варто. Склад регулярно досліджуються у лабораторії експериментальної бальнеології інституту фізіології НАН України ім. Богомольця, яка працює на базі Гідрогеологічної режимно-експлуатаційної станції «Трускавецькурорт». Знову ж таки, перед вживанням будь-якої води слід проконсультуватися з лікарем, якому довіряєте, а не слухати поради місцевих жителів. Тому що користь для однієї людини може вилізти боком іншим.

Де і за скільки зупинитися

Вибір житла у Трускавці величезний та різноманітний. Тут є багато санаторіїв, куди можна придбати путівки all inclusive – з проживанням у номері обраної категорії, 3-разовим харчуванням, оздоровчими, косметологічними, СПА-процедурами, дитячими містечками, кімнатою-нянею і навіть екскурсійним супроводом. Причому цілий рік. І якщо на початку війни багато санаторіъв закрилися, то з початком літнього курортного сезону відновили свою роботу.

Зрозуміло, що такий відпочинок коштує недешево. Мінімум від 1500 грн за особу на добу. До речі, багато хто зараз має знижки на довготривале проживання. Якщо просто попити водичку і пройти діагностичні процедури, можна зупинити вибір на державних оздоровницях. Такі путівки коштують від 700-800 грн. добу. Якщо не хочете снідати та вечеряти за розкладом, можна орендувати квартиру чи номер у приватних садибах, віллах, яких багато. Вартість за добу від 500-700 грн за номер. В останніх є варіанти як харчуванням, так і самостійним приготуванням їжі.

Що подивитися у Трускавці

У Трускавці неможливо занудьгувати ні молоді, ні людям похилого віку та дітям. Причому для цього навіть необов'язково виїжджати за межі населеного пункту.

Серед міських пам'яток вас точно не залишить байдужим Центральний парк Адамівка, який ще називають «Курортний». Тут прокладено 14 кілометрів пішохідних стежок, які потопають у зелені як звичних для цієї місцевості дубів, кленів, каштанів, ясенів, так і екзотичних магнолій, платанів, сосен кримської та чорної, тиса ягідного, софори японської та ін. Це щоденний маршрут для сімей з маленькими дітьми, які приходять до парку з горішками, щоб нагодувати білочок.

Ще одне улюблене місце серед туристів – джерело з мінеральною водою «Юзя» про омолоджуючі здібності якої складають легенди. Вся річ у вмісті гліцерину, який при щоденному вмиванні розгладжує шкіру. Дуже корисна ця вода і для здоров'я. За своїм складом «Юзя» є слабомінералізованою гідрокарбонатною кальцієво-натрієво-магнієвою мінеральною водою, яка дуже схожа на «Нафтусю», але у ній відсутні нафтовий запах та смак. А ще ця вода зручна у вживанні, оскільки довго не втрачає своїх лікувальних властивостей. Крім того, джерело абсолютно безкоштовне.

Також з Трускавця ви зможете поїхати на інші бальнеологічні курорти  Львівщини, славетні своїми мінеральніми водами - це Моршин та Східниця. До Моршина - близько 48 км, до Східниці - 23км.

Якщо ви цікавитесь історією, то можна відвідати художній музей ім. М. Біласа, храм Святого Миколая, Римо-католицький костел Успіння Пресвятої Діви Марії. Придбати сувеніри можна на Дерев'яному ринку.

Є у Трускавці розваги і для любителів екстріму - місцева «Зона відчуження». Це територія покинутих будівель у верхній частині міста, де знаходяться величезні санаторії, концертна зала, ринок, магазини, бювет, які давно не функціонують. Справжній рай для сталкерів!

Серед нових визначних пам'яток – 15-метрова оглядова вежа, встановлена ​​на горі Цюхів Верх. Звідси відкривається чудовий панорамній краєвид на околиці.

Великий вибір розваг в Трускавці і для дітей. Є зоокуточок з оленями, леопардами, рисями, павичами, фазанами та іншими екзотичними птахами. Також можна насолодити прогулянкою на так зване Лебедине озеро, де мешкає багато шляхетних гігантських птахів. Родзинкою Трускавця є дельфінарій «Оскар» - єдиний у Західній Україні, де, крім яскравих шоу, також є послуга дельфінотерапії. Планується у місті будівництво аквапарку.

Але навіть якщо всього цього вам замало і хочеться набратися вражень по максимуму, тоді обираєте будь-яке турагентство та замовляєте екскурсію Західною Україною. Можна поїхати на рибалку, вибратися на озеро Синевир чи відвідати водоспади, махнути до Львова чи замовити екскурсію замками. За ваші гроші - будь-яка примха.