Відпочинок на морі в Україні 2023: топ маловідомих курортів Одеської та Миколаївської областей

5-zmiyiniy

У 2022 році через повномасштабну війну, яку розв'язала нацистська Росія, українці залишилися без пляжного відпочинку влітку. На жаль, більшість курортів України досі перебувають в окупації, а відпочинок на інших неможливий через постійні обстріли та мінну небезпеку. Проте є велика надія на те, що влітку 2023 року ми відпочиватимемо на морських курортах у вільній Україні, можливо навіть у межах 1991 року. Тому пропонуємо до вашої уваги кілька маловідомих морських курортів Одеської та Миколаївської областей. Основна їх особливість - це малолюдні пляжі і досить лояльні ціни на проживання та відпочинок. Про це повідомляє Gorsovet з посиланням на УНН.

Санжійка

1-sanzheyka

Санжійка — маловідомий чорноморський курорт, який знаходиться за 35 км від Одеси. Головна його особливість - величні глиняні скелі, що тягнуться вздовж усього берега. З них відкриваються захоплюючі краєвиди на море і навколишній степ. Багато хто приїжджає сюди саме для того, щоб помилуватися природою та зробити кілька фото на згадку.

Але ті, хто обирає Санжійку для відпочинку, керуються тим, що тут дуже тихо та спокійно. Немає галасливих нічних клубів та ресторанів. Тут можна відпочити від повсякденної міської метушні. Пляжі тут хоч і вузькі, але малолюдні.

Пляжна інфраструктура у Санжійці не розвинена. А спускатися до морського берега доводиться крутими сходами або стихійними спусками.

Житло можна зняти на базах відпочинку, у міні-готелях та гостьових будинках. Також місцеві мешканці здають в оренду кімнати. Для любителів дикого відпочинку є кілька кемпінгів.

Ціни тут досить низькі, особливо в порівнянні з більш відомими сусідніми курортами на кшталт Затоки і Грибівки.

Розваг тут особливо немає. Інфраструктура теж слабо розвинена. Тут є лише кілька магазинів та кафе, а також аптека.

Катранка

2-katranka

Катранка — це невелике селище, розташоване між озерами Сасик та Джантшейським. Дуже мальовниче місце з майже незайманою природою. Тут можна чудово відпочити від повсякденної метушні та отримати новий заряд бадьорості та енергії.

Катранка славиться кришталево чистим морем та широкими піщаними пляжами, на яких рідко можна зустріти людей.

Для проживання в Катранці можна вибрати базу відпочинку або гостьовий будинок. При цьому ціни на цей курорт є одними з найнижчих на Чорному морі в Україні.

У курортному селищі працюють кілька кафе та їдалень з домашньою їжею. Є також зали для гри в більярд та настільний теніс, а вечорами відпочивальники можуть виплеснути пару на дискотеці.

Здебільшого пляжі не облаштовані. Але на деяких ділянках пляжу в центрі коси можна орендувати парасольки та шезлонги.

Сергіївка

3-sergeevka

Сергіївка - досить велике курортне селище, розташоване за 80 км від Одеси. Це чудове місце для спокійного сімейного відпочинку. Також ще з давніх-давен селище славиться як бальнеологічна здравниця. До цього дня тут працює багато санаторіїв, в яких можна пройти лікування чи реабілітацію за допомогою лиманних грязей, рапи та мінеральних вод.

Крім санаторіїв з лікувальною базою в Сергіївці є багато міні-готелів, баз відпочинку та гостьових будинків, в яких ви можете орендувати житло.

Щоправда, до моря йти в цьому регіоні доведеться далеко - близько кілометра. Щоб дістатися морських пляжів, потрібно перейти мостом через лиман, який у народі називають «кілометром здоров'я». Також можливий трансфер до пляжу на катері.

Відпочити на березі можна і з боку лиману. Тут досить мілко, тому відпочивати з дітьми буде безпечніше та комфортніше.

У селищі, а також на території санаторіїв, є кафе та їдальні. Найбільше магазинів та барів є на набережній.

З розваг тут є послуга катання на вейкборді, а також заняття кайтсерфінгом та віндсерфінгом. Також можна з'їздити на екскурсію до Аккерманської фортеці

Лебедівка

4-lebedevka

Лебедівка - це маленьке приморське село, розташоване в Білгород-Дністровському районі Одеської області. Природа тут просто неймовірно прекрасна. З одного боку селище омиває Чорне море, з іншого — солоне озеро Бурнас із блакитною глиною, а з третього боку ширяться широкі степи, соснові та дубові ліси.

Як і в Санжійці, тут є високі глиняні скелі, якими відпочивальникам доводиться спускатися до пляжу.

У Лебедівку здебільшого приїжджають за тишею та спокоєм. Для комфортного проживання тут є гостьові будинки та котеджі на базах відпочинку. А для любителів дикого відпочинку знайдеться містечко у кемпінгу.

Інфраструктура тут розвинена слабо. Є лише кілька магазинів та кафе, а також ринок та аптека.

Острів Зміїний

5-zmiyiniy

Острів Зміїний — дуже загадкове та найменш доступне місце серед пам'яток України. Знаходиться він за 37 км від суші і належить до Одеської області.

Дістатись сюди дуже важко. Але унікальна природа, чудовий краєвид на море та дикий відпочинок так і манили сюди туристів-екстремалів.

До війни тут мешкали переважно прикордонники, вчені науково-дослідної станції «Острів Зміїний» та технічний персонал маяка.

На острові раніше було невелике поселення під назвою Біле. Працювало відділення пошти, банк та ретранслятор мобільного зв'язку.

Також у мирний час сюди проводилися екскурсії із Вилкового.

Зараз Зміїний став центром уваги більшості українців — цього разу з погляду військової слави наших воїнів ЗСУ, які вигнали звідси рашистів.

Коблево

6-koblevo

Коблево — це найпопулярніший курорт із перерахованих вище. Відомий також як природний заповідник. Знаходиться у Миколаївській області.

Тут є великий вибір житла, а також безліч пляжних розваг - від катань на банані до флайбордів і водних скутерів.

Більшість пляжів обладнано навісами, парасольками та шезлонгами, які можна взяти в оренду.

Також є багато барів та кафе.

Наприкінці весни зазвичай починала працювати “Pizza&Steak” та устрична ферма “Устриці Скіфії”. Також можна було вирушити на екскурсію на винний завод «Коблево».

У селищі є однойменний аквапарк та дельфінарій «Немо». До війни працювали нічні клуби.

Цілий рік працюють супермаркет «АТБ» та відділення ПриватБанку. З початком курортного сезону відкриваються місцеві мережеві магазини.

Білгород-Дністровская фортеця (або Аккерман)

7-akkerman

Аккерманська фортеця — це визначна пам'ятка оборонної середньовічної архітектури. Поїздка сюди — це можливість побачити 700-річний форт, що прекрасно зберігся, і з головою поринути в атмосферу середньовіччя, яка досі там панує.

Незважаючи на досить великий вік та величезну кількість ворожих атак, фортеця досить добре збереглася. Тому у туристів є можливість побувати в 3 та 4 дворах форту: Генуезький замок, Гарнізонний двір та Цивільний двір.

Завітати до фортеці можна як самостійно, так і взявши екскурсію, яких тут пропонують цілих 8.

Для туристів тут також проводяться різні турніри, майстер-класи. Можна зіграти у середньовічний тир та придбати сувеніри на згадку.

Найближче сюди добиратися з курортів Одеської області. Але можна орендувати житло і в Білгород-Дністровському. Тут є готелі та хостели. Також можна винайняти квартиру подобово. У місті працюють популярні українські супермаркети, ресторани та кафе, є відділення банків та пляж.