Відпочинок в Одесі 2022: що пропонує туристам місто, позбавлене моря

одесса

Одеса-мама через війну втратила свою головну туристичну складову - море. Купальний сезон цього літа офіційно заборонено через загрозу підірватись на дрейфуючих мінах. На міських пляжах встановлено незліченну кількість табличок, що попереджають про мінну небезпеку. Деякі місця відпочинку огороджені, на багатьох постійно чергують поліцейські та навіть видають повістки про мобілізацію. Але літо та спека беруть своє. Одесити цілими сім'ями вибираються на пляжі, ігноруючи заборони. Акуратніші в цьому плані туристи, які, незважаючи на війну та небезпеку ракетних обстрілів, приїжджають до Одеси хоча б на кілька днів. Що місто, позбавлене моря, пропонує своїм гостям, розповіли експерти медіапроекту Rest.ua.

Що потрібно знати, збираючись до Одеси

Перше - відпочити біля моря повноцінно не вийде. З перших днів війни Чорноморське узбережжя заміновано. Спочатку місцева влада обіцяла, що розмінує кілька пляжів, щоб люди могли безпечно відпочивати, але через те, що Одеса знаходиться в зоні підвищеної небезпеки ракетних ударів з моря, у мерії відмовилися від цієї ідеї. З 5 липня усі пляжі офіційно закрили для відпочиваючих.

Позагоряти, звісно, ​​можна, але від купання краще утриматися. Це реально небезпечно для життя. Цього літа на Одещині неодноразово були випадки підриву людей на морських мінах. Останній - найтрагічніший – відбувся 14 серпня у Затоці Білгород-Дністровського району (Затока – одне з найпопулярніших курортних селищ Одещини, що знаходиться на Будакській косі. Курорт відомий широкими білими пляжами з дрібним піском, що простягаються на більш ніж 20 кілометрів, великим вибором комфортного житла як у пансіонатах на узбережжі, так і в приватному секторі, а також різноманітними розвагами та нічними дискотеками - Ред.). Загинуло 3 особи, одна зазнала поранень.

Одесити знаходять вихід зі становища, набираючи воду з моря відрами та ополіскуючись. Бо "по-сухому" засмагати дуже жарко.

Друге - практично всі розважальні заклади, кафе, ресторани, бари працюють в Одесі. Тож гастротуризм, яким відома Південна Пальміра, ніхто не скасовував. Тільки треба враховувати, що в обласному центрі діє комендантська година з 23.00 до 5.00. Тому краще довго не засиджуватися.

Третє - до кінця літа центр Одеси повністю звільнили від оборонних споруд та конструкцій. На перетинах Грецької вулиці з Пушкінською, Катерининською та Рішельєвською, а також на Катерининській площі прибрали бетонні блоки. Щоправда, насолодитися неспішною пішою прогулянкою без машин, що снують туди-сюди, поки не вийде. Пішохідного центру у вихідні, як минулого року, не буде. Міська влада заявила, що для організації руху знадобиться багато патрульних, а в них є важливіші справи.

Готельний демпінг та басейни

Відпочити біля води в Одесі можна. Щоправда, за гроші і не біля моря. Свої послуги городянам та гостям міста пропонують численні готелі та розважальні центри. Офіційно дозволено відпочинок в аквапарках "Одеса" та Hawaii, а також у пляжних зонах з басейнами Portofino Hotel Beach Club, "Ібіца", Maristella Marine Residence та Beach-club Nemo. Слід лише враховувати, що таке проведення часу буде не дешевим. Відвідування аквапарку для дорослих у вихідний день коштуватиме від 750 до 1000 грн., для дітей - 500-700 грн. Шезлонги біля басейну - від 200 до 500 грн плюс поїсти і попити, оскільки проносити їжу з собою суворо заборонено. Можна заощадити, вибравши менш відомі приватні комплекси з басейном. Після 17:00 там пропонують знижки на вхід 30-50%.

Що стосується оренди житла, то, за словами експерта Служби бронювання Море24.ua Олександра Мостового, через дуже маленький туристичний потік готелі сильно демпінгують, намагаючись хоч якось утриматися на плаву.

Зняти номер-стандарт у центрі Одеси можна за 400-600 грн на добу та навіть дешевше. У вартість входить телевізор, кондиціонер, санвузол. Якщо хочете жити в готелі з басейном, то це коштуватиме вдвічі дорожче. А ось із подобовою орендою квартир інша ситуація. Через те, що в місті багато переселенців, ціни залишилися на довоєнній позначці, а то й дорожчі, - сказав він.

Тож Одеса як місце для повноцінного відпочинку цього року навряд чи підходить. Дорого, небезпечно і немає моря. А ось для перепочинку, зміни місця проживання або перезавантаження - цілком непоганий варіант.