Відпустка за кордоном під час війни: де відпочивають українці та скільки це коштує

IMG_20221119_181920_654

Повномасштабна війна в Україні триває вже дев'ятий місяць. І якщо в перші місяці вторгнення росії слова «відпустка» та «відпочинок» асоціювалися чи не зі зрадою, то з літа ситуація змінилася. Українці, яким дозволяють доходи, активно почали цікавитись закордонними путівками. Як зазначають експерти, попит на закордонні курорти знизився в рази, але є. У сезон українці відпочивали у Туреччині, Албанії, Хорватії, Чорногорії, Греції, Італії, Іспанії, а зараз переважно обирають Єгипет. Значно рідше цікавляться турами на острови Індійського океану - Занзібар і Шрі-Ланку, а також ОАЕ, Тенеріфе, Мальдівами, пише Gorsovet з посиланням на namore.ua.

Важка дорога

Головне, що потрібно обміркувати при плануванні відпустки у теплих краях, те, що дорога буде довгою та недешевою. І щоб мінімізувати ризики та форс-мажори на кшталт запізнення автобуса чи поїзда, краще звернутися за допомогою до перевірених турагентів. Вони підкажуть найоптимальніший маршрут і підберуть зручний чартер.

Найдешевші за вартістю зараз вильоти з Кишинева (Молдова). Дістатися з будь-якого обласного центру України туди можна автобусом. Ціна і час у дорозі відрізнятимуться залежно від відстані, яку потрібно подолати. Наприклад, автобусний квиток із Дніпра до Кишинева коштує від 2,5 тис. грн. Із Києва – на 500 грн менше. З Одеси – близько 1000 грн. З 5 листопада дістатися молдавської столиці можна на прямому поїзді з Києва, який іде через Вінницю та Могилів-Подільський. Час у дорозі – близько 18 години. Вартість квитків: плацкарт – 1670 грн., купе – 2300 грн.

Наступні за популярністю – аеропорти Жешуа та Варшави (Польща). Туди також організовано пряме сполучення, як автобусне, так і залізничне (до Пшемисля чи Хелма, а далі польською електричкою). Крім того, з листопада «Укрзалізниця» анонсувала новий потяг «Київ – Пшемисль» через Вінницю, Хмельницький, Тернопіль та «Харків – Хелм». У другому класі до Польщі тепер можна доїхати лише за тисячу гривень.

Таким чином, якщо, наприклад, летить мати з двома дітьми, то додатково до вартості путівки потрібно буде заплатити від 8 до 15 тис. грн за дорогу до аеропорту. Це в тому випадку, якщо мандрівників доставлять прямо до трапу літака і не потрібно буде подобово орендувати житло в місті відправлення. Так роблять багато хто, щоб приїхати заздалегідь і точно не пропустити свій рейс.

Напрямки та ціни

Якщо говорити про літо, то повномасштабна війна ніяк не вплинула на туристичні уподобання українців. Як і раніше, пальма першості належала Туреччині, де є все для повноцінного відпочинку – комфортні готелі за системою «все включено», тепле прозоре море (до речі, якщо ви не знали, Туреччина — єдина у світі країна, що омивається чотирма теплими морями: Чорним, Середземним, Егейським та Мармуровим – ред.), красиві пейзажі та дешевші ціни в порівнянні з європейськими курортами. Путівка на двох коштувала від 35 тис. грн.

IMG_20221119_181917_877

Все більшою популярністю останніми роками користується Албанія. Це чудова альтернатива дорожчим Греції та Хорватії, надто спекотним ОАЕ та Єгипту, і досить багатолюдним Туреччини та Іспанії. Туризм у цій країні, що омивається Адріатичним та Іонічним морями, лише розвивається. З кожним сезоном з'являється все більше гарних готелів та упорядкованих пляжів, але водночас і диких місць для купання поки що не бракує. Курортний сезон в Албанії розпочинається з травня та триває до жовтня. У середині літа вода на пляжах прогрівається до комфортних +25 градусів, а дощів у цей час майже немає. Цього літа з комфортом відпочити в Албанії можна було від 25 тис. грн на двох. А якщо зупинятися у хостелах та кемпінгах та харчуватися самостійно, то ще дешевше. Крім того, дістатися на курорти можна було прямим автобусом зі Львова.

IMG_20221119_181912_413

Відпочинок у Єгипті 2022-2023

Листопад-квітень – це сезон відпочинку у Єгипті. Цю країну обирають найчастіше тому, що це пакетні тури із системою «все включено». Люди купують тур, який включає вартість перельоту, проживання в готелі, харчування, трансфер «аеропорт-готель-аеропорт», медичне страхування. Зараз в Україні у вартість туру можна включити трансфер до аеропорту. Відлетіти до Єгипту найдешевше з Кишинева або Жешуа.

IMG_20221119_181915_065

Щодо цін на тури, то в сезоні 2022-2023 у переказі на гривню вони здаються космічними. По-перше, дається взнаки курс долара. Якщо торік 1000 доларів коштувало 28 тис. грн, то зараз щонайменше 40 тис. грн. Ось і виходить, що фактично відпочинок у Єгипті подорожчав на 5-10% залежно від готелю, а для українців через курс долара та вартість дороги до аеропорту – чи не в 1,5 рази. Отже, за відпочинок на двох потрібно буде віддати від 55 тис. Грн.