"Війна та небезпека спонукають згадати про релігію". В Україні з'явився головний рабин ЗСУ

раввин4

У збройних силах України постала нова посада - головний рабин. Іудейським капеланом став Гілель Коен, який до цьогу приїжджав на передову як волонтер, повідомляє Горсовет.

раввин2

Війна та небезпека спонукають багатьох єврейських солдат ЗСУ згадати про релігію... Завдання рабина - піднімати бойовий дух і допомагати солдатам у важких ситуаціях, - пояснює Коен в інтерв'ю ізраїльському сайту Ynet.

В останні місяці він роз'їжджав від одного єврейського солдата до іншого на фронтах України як волонтер, а минулими вихідними його місія стала офіційною - Коен призначений головним рабином ЗСУ.

В арсеналі Коена є спеціальні камуфляжні кіпи з вишитим написом "Євреї захищають Україну" .

Кіпи мають великий попит. Навіть солдати-неєвреї просять у нас кіпи, щоб їх не звинувачували в нацизмі, - говорить Коен. 

раввин

раввин1

За його даними, в українській армії служать близько тисячі євреїв.

Це, звичайно, небагато порівняно із загальною чисельністю армії. Моя служба дуже відрізняється від функцій головного рабина Армії оборони Ізраїлю - той відповідає, наприклад, за кошерність кухні, а я серед іншого дбаю про засоби бойового захисту та моральну підтримку... Зараз я повернувся з фронту. Обстановка там зовсім не проста. Солдатам, як сказав один командир, навіть лопати іноді можуть врятувати життя. Під час артилерійського обстрілу нещодавно був випадок: хто встиг окопатися - вижив, а солдати, які не встигли викопати окоп, загинули під вогнем, - каже рабин.

Нагадаємо, біля межі з Дніпропетровщиною українська авіація розбомбила опорний пункт ворога.