"Війна та небезпека спонукають згадати про релігію". В Україні з'явився головний рабин ЗСУ

У збройних силах України постала нова посада - головний рабин. Іудейським капеланом став Гілель Коен, який до цьогу приїжджав на передову як волонтер, повідомляє Горсовет.

Війна та небезпека спонукають багатьох єврейських солдат ЗСУ згадати про релігію... Завдання рабина - піднімати бойовий дух і допомагати солдатам у важких ситуаціях, - пояснює Коен в інтерв'ю ізраїльському сайту Ynet.

В останні місяці він роз'їжджав від одного єврейського солдата до іншого на фронтах України як волонтер, а минулими вихідними його місія стала офіційною - Коен призначений головним рабином ЗСУ.

В арсеналі Коена є спеціальні камуфляжні кіпи з вишитим написом "Євреї захищають Україну" .

Кіпи мають великий попит. Навіть солдати-неєвреї просять у нас кіпи, щоб їх не звинувачували в нацизмі, - говорить Коен. 

За його даними, в українській армії служать близько тисячі євреїв.

Це, звичайно, небагато порівняно із загальною чисельністю армії. Моя служба дуже відрізняється від функцій головного рабина Армії оборони Ізраїлю - той відповідає, наприклад, за кошерність кухні, а я серед іншого дбаю про засоби бойового захисту та моральну підтримку... Зараз я повернувся з фронту. Обстановка там зовсім не проста. Солдатам, як сказав один командир, навіть лопати іноді можуть врятувати життя. Під час артилерійського обстрілу нещодавно був випадок: хто встиг окопатися - вижив, а солдати, які не встигли викопати окоп, загинули під вогнем, - каже рабин.

Нагадаємо, біля межі з Дніпропетровщиною українська авіація розбомбила опорний пункт ворога.