Виплати ВПО у Дніпрі 2024: що змінилося та кому продовжать

photo_2024-01-03_12-59-13

У 2024 році допомога внутрішньо переміщеним особам дещо зміниться. Тепер ВПО потрібно працевлаштуватися або зареєструватися у Центрі зайнятості, аби продовжувати отримувати виплати, – передає сайт «Наше місто»  з посиланням на прес-службу ДніпроТВ.

Державна підтримка для внутрішньо переміщених осіб надається протягом шести місяців. Особам, які отримували цю допомогу до 1 серпня 2023 року, автоматично продовжують виплати ще на пів року, а саме до 31 січня 2024 року. Ті, хто звернувся за призначенням фінансової допомоги вперше після 1 серпня 2023 року, також можуть отримати її на шість місяців.

Починаючи з 1 грудня 2023 року, всі внутрішньо переміщені особи, які звернулися за отриманням допомоги, мають протягом трьох місяців знайти роботу або зареєструватися у Центрі зайнятості як шукачі роботи. Це необхідно для подальшого отримання державної підтримки протягом наступних шести місяців.

«Якщо людина цього не зробила, втрачає право на її отримання через три місяці. У Прозорому офісі можна як оформити згадану державну допомогу, так і звернутися до Центру зайнятості, представники якого теж тут консультують. Для зручності людей – усе в одному місці», – розповіла начальниця відділу ухвалення рішень з призначення всіх видів допомог та компенсацій по АНД району Лівобережного управління соціального захисту населення Валентина Сідих.

photo_2024-01-03_12-59-16

Вона також додала, що ВПО можуть отримати повторне призначення державної допомоги на ще один шестимісячний період, якщо середньомісячний загальний дохід на одного отримувача цієї допомоги не перевищує 4 прожиткових мінімуми. У такому випадку надання допомоги буде автоматично продовжено без необхідності додаткового звернення. Це стосується осіб, які доглядають за дітьми віком до 6 років, хворими дітьми, сім’ями з трьома або більше дітьми до 18 років, особами з інвалідністю I та II категорій, а також тими, хто забезпечує догляд чи надає соціальні послуги особам з інвалідністю.

За словами Марини Балицької, керівниці відділу підтримки безробітних Дніпровської філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості, внутрішньо переміщені особи, які зареєструвалися у центрі зайнятості, мають можливість отримати сертифікат для навчання та пройти підготовку чи перепідготовку в Дніпропетровському центрі професійно-технічної освіти.

Це стосується 12 різних робітничих професій, таких як водій навантажувача, електрогазозварник, оператор котельні, касир у банку, контролер-касир, оператор з обробки інформації та програмного забезпечення тощо.

«Торік 81 ВПО пройшла навчання, з них 63 працевлаштовано. Також ВПО можуть брати участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру. Торік 26 внутрішньо переміщених осіб взяли участь у таких роботах. Для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці 201 ВПО отримала ваучер на навчання, з них 121 ваучер виданий на здобуття вищої освіти та 80 на перепідготовку за робітничими професіями», – розповідає Марина Балицька.
Отримати ваучер на навчання може будь-яка внутрішньо переміщена особа, незалежно від того, працює вона чи ні. Єдиною умовою є наявність диплома професійно-технічного чи вищого навчального закладу. За даними на 1 січня 2024 року, в Центрі зайнятості зареєстровано 184 внутрішньо переміщених осіб.

 

За матеріалами Наше Місто.