Виплати ВПО у Дніпрі 2024: що змінилося та кому продовжать

У 2024 році допомога внутрішньо переміщеним особам дещо зміниться. Тепер ВПО потрібно працевлаштуватися або зареєструватися у Центрі зайнятості, аби продовжувати отримувати виплати, – передає сайт «Наше місто»  з посиланням на прес-службу ДніпроТВ.

Державна підтримка для внутрішньо переміщених осіб надається протягом шести місяців. Особам, які отримували цю допомогу до 1 серпня 2023 року, автоматично продовжують виплати ще на пів року, а саме до 31 січня 2024 року. Ті, хто звернувся за призначенням фінансової допомоги вперше після 1 серпня 2023 року, також можуть отримати її на шість місяців.

Починаючи з 1 грудня 2023 року, всі внутрішньо переміщені особи, які звернулися за отриманням допомоги, мають протягом трьох місяців знайти роботу або зареєструватися у Центрі зайнятості як шукачі роботи. Це необхідно для подальшого отримання державної підтримки протягом наступних шести місяців.

«Якщо людина цього не зробила, втрачає право на її отримання через три місяці. У Прозорому офісі можна як оформити згадану державну допомогу, так і звернутися до Центру зайнятості, представники якого теж тут консультують. Для зручності людей – усе в одному місці», – розповіла начальниця відділу ухвалення рішень з призначення всіх видів допомог та компенсацій по АНД району Лівобережного управління соціального захисту населення Валентина Сідих.

Вона також додала, що ВПО можуть отримати повторне призначення державної допомоги на ще один шестимісячний період, якщо середньомісячний загальний дохід на одного отримувача цієї допомоги не перевищує 4 прожиткових мінімуми. У такому випадку надання допомоги буде автоматично продовжено без необхідності додаткового звернення. Це стосується осіб, які доглядають за дітьми віком до 6 років, хворими дітьми, сім’ями з трьома або більше дітьми до 18 років, особами з інвалідністю I та II категорій, а також тими, хто забезпечує догляд чи надає соціальні послуги особам з інвалідністю.

За словами Марини Балицької, керівниці відділу підтримки безробітних Дніпровської філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості, внутрішньо переміщені особи, які зареєструвалися у центрі зайнятості, мають можливість отримати сертифікат для навчання та пройти підготовку чи перепідготовку в Дніпропетровському центрі професійно-технічної освіти.

Це стосується 12 різних робітничих професій, таких як водій навантажувача, електрогазозварник, оператор котельні, касир у банку, контролер-касир, оператор з обробки інформації та програмного забезпечення тощо.

«Торік 81 ВПО пройшла навчання, з них 63 працевлаштовано. Також ВПО можуть брати участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру. Торік 26 внутрішньо переміщених осіб взяли участь у таких роботах. Для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці 201 ВПО отримала ваучер на навчання, з них 121 ваучер виданий на здобуття вищої освіти та 80 на перепідготовку за робітничими професіями», – розповідає Марина Балицька.
Отримати ваучер на навчання може будь-яка внутрішньо переміщена особа, незалежно від того, працює вона чи ні. Єдиною умовою є наявність диплома професійно-технічного чи вищого навчального закладу. За даними на 1 січня 2024 року, в Центрі зайнятості зареєстровано 184 внутрішньо переміщених осіб.

 

За матеріалами Наше Місто.