Виплати ВПО у Дніпрі: хто може розраховувати на повторну допомогу

80aaed85-9f39-407c-a6d9-b4a1fd2f458e

З 1 березня 2024 року правила отримання допомоги для внутрішньо переміщених осіб дещо змінилися. Важливо знати, що у деяких випадках ВПО можуть повторно оформити виплати, навіть після їх скасування. Детальніше про це розповідає «Наше місто» з посиланням на фахівців «Юридичного порадника для ВПО».

У ситуації, коли ВПО повернулася додому, що було підставою для припинення виплат, однак обʼєктивна ситуація змусила людину знову переміщуватися, то така особа має право оформити виплати знову.

Так, наразі можна претендувати на призначення виплат ще на 6 місяців навіть у разі, якщо:

ВПО відмовилася від допомоги та (або) її було знято з обліку, у звʼязку із поверненням до покинутого місця проживання, з якого здійснювалося переміщення;
допомога ВПО була припинена та (або) її було знято з обліку, у звʼязку із поверненням до покинутого місця проживання, з якого здійснювалося переміщення.
У разі зняття з обліку ВПО слід буде звернутися за оформленням довідки ВПО наново. Для осіб, які звертаються повторно, така процедура можлива лише офлайн.

Слід пам’ятати, що не йдеться про безумовне право на отримання допомоги у разі повторного звернення у одному із вище зазначених випадків. Також необхідно обов’язково відповідати майновим критеріям, а у вищезгаданих випадках ще й належати до категорій осіб, які потребують особливої підтримки і, як наслідок, мають право на виплати (пенсіонери, особи з інвалідністю, сімʼї з дітьми до 18 р. тощо).