Володимир Зеленський: про коридор з Маріуполя та намагання рашистів атакувати Дніпропетровщину

зеленс

Вперше за всі дні війни 1 травня запрацював гуманітарний коридор з Маріуполя. Через нього пройшли понад 100 людей - це цивільні, які переховувалися на Азовсталі. Серед яких також є діти. Про це розповів президент України Володимир Зеленський під час вечірнього звернення 1 травня, пише Горсовет. Для евакуації цивільних українській стороні вдалося домовитися про припинення вогню на дві доби.

Перші евакуйовані повинні прибути до Запоріжжя сьогодні вранці. З 8 ранку 2 травня евакуацію з Азовсталі повинна продовжитися. Усього з районів бойових дій врятовано понад 350 тисяч людей.

Також президент розповів про розмову зі спікеркою Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі, яка відвідала Київ разом з делегацією Конгресу. 

Провели з пані Пелосі чотири години дуже предметних переговорів – як то кажуть, багатоаспектні. Зокрема, про оборонне постачання, макрофінансову допомогу, санкційну політику, політичну взаємодію зі Сполученими Штатами Америки. Подякував за відродження програми ленд-лізу, фінансову допомогу Україні та посилення санкцій для росії. Нагородив пані Пелосі орденом Княгині Ольги.

1 травня російські війська продовжили нанесення ударів по території нашої держави. Окупанти підтягують сили на півдня ближче до Херсонської області.

Те, що вони обирають собі за мішені, вкотре доводить, що війна проти України для російської армії – це війна на винищення. Били по складах агропідприємств. Зруйнували склад із зерном. Обстріляли також і склад з добривами. Продовжили бити по житловим кварталам на Харківщині, на Донбасі тощо. Підтягують сили на південь країни, щоб пробувати атакувати наші міста і громади на Дніпропетровщині, - зазначив Зеленський.

Що може бути стратегічним успіхом росії в цій війні, розмірковує Зеленський:

Чесно – не знаю. Зруйновані життя людей і спалене або вкрадене майно росії нічого не дасть. Тільки буде збільшувати токсичність російської держави і кількість тих у світі, хто працюватиме на ізоляцію росії.

За 67 днів повномасштабної війни вже 143 нашим воїнам присвоєно звання Герой України. Понад 10 600 захисників і захисниць відзначені державними нагородами України.