Втікачі з Бердянську розповіли, як окупанти відбирають паспорти та віджимають авто

бердянськ

Компанії друзів вдалося виїхати до Запоріжжя з Бердянська, де молоді люди прожили півроку в окупації. За їх словами, зараз їх рідний Бердянськ похож на бандитський осередок й зовсім не нагадує перлину Азову, повідомляє Gorsovet з посиланням на місцевий паблик. 

Вісімнадцятилітня Олена цього літа планувала вступати до Таврійського державного агротехнологічного університету. Всі її мрії зруйнувала російська армія, яка окупувала і її рідний Бердянськ, і Мелітополь...

Вдень в місті ще можна зустріти людей. Йдуть за продуктами чи по справах, ніхто ні з ким не говорить. Навіть не дивляться один на одного. Але тільки справа заходить до заходу сонця - місто стає пустим. Бачити таким літній Бердянськ - не просто сумно, а й страшно, - розповідає Олена.

Друзі згадують, як в окупованому Бердянську перед кожним виходом на вулицю люди змушені повністю "чистити" телефони. Якось Михайло лишив один із українських новинних каналів. При черговому огляді на вулиці його телефон взяв російський солдат. Побачивши там стрічку новин про "орків" розлютився і порадив "не читати х@йню". 

Він почав мені розповідати, що в наших новинах пишуть неправду, що вони боряться з нацизмом і ми маємо бути вдячні за те, що їх армія не бомбить наші будинки. Я мовчав, бо розумів, що обійтись лекцією з пропаганди - найкраще, що може бути зі мною в цій ситуації. Наступного разу я побоявся брати з собою телефон, однак це було гіршим рішенням. При огляді на вулиці вони сказали, щоб нічого від них не ховали, вони мають оглядати все і "хочешь жить – носи с собой телефон", - розповів Михайло.

За його словами, зараз Бердянськ заповнений людьми зі зброєю, яких назвати військовими - складно.

Зараз улюблене місце російських військових - це літні «пивнухи». Вони їх просто заполонили. Постійно п’яні, в якомусь дранті, "шльопках". Ганяють по місту як на військових, так і на цивільних машинах. Бачиш, мчить по зустрічній БМВ без номерів - значить віджали в наших машину, - каже хлопець.

Друзі стверджують, що люди, що залишились у Бердянську і не підтримують окупаційну "владу" живуть у постійному страху. Містом ширяться різні чутки, провірити більшість з них у людей просто немає можливісті бо ні нормального зв’язку, ні інтернету - немає.

Люди крадькома передають один одному новини по "сарафанному радіо",  збиратись разом бояться. В травні наші друзі сиділи в кав’ярні пили каву, військові зайшли "перевірити" документи і просто забрали їх паспорти. Сказали, що віддадуть лише коли ті прийдуть на парад до 9 травня, - згадують друзі.

З кожним днем Бердянськ пустішає, люди не витримують жахливі умови життя й покидають свої домівки.

Практично всі наші друзі роз’їхались ще давно. Молоді в місті взагалі не лишилось, не знаю де вони збирають масовки для своїх пропагандистських заходів і відео. Наша молодь - обирає Україну. Тому повернемось в рідне місто разом із нею, - додали друзі.

берд

берд1

берд2

Нагадаємо, під Бердянськом окупант за кермом авто вбив дівчину.