Я зроблю все, щоб Україна стала членом ЄС, - президент Польщі виступив у ВР

630_360_1602505320-120

Президент Польщі на знак підтримку України прибув до Києва. Це перший іноземний лідер, який виступив з трибуни Верховної Ради з початку повномасштабного вторгнення. Свою промову перед нардепами польський президент розпочав з того, що зачитав перші рядки гімну України та Польщі, передає Горсовет.

Про росію

Дуда пригадав день, коли росія почала повномасштабне вторгнення на території України, і підкреслив, що Польща ніколи не залишить Україну на самоті. Дуда на власні очі бачив звірства, як чинили російські нелюди у Бородянці, Бучі та Ірпені, що на Київщині. Розплата за все це – Міжнародний трибунал.

Після Бучі, Бородянки, Маріуполя з Росією не може бути справ, які були раніше, панове президенти і прем'єри,
– підкреслив Дуда.

Про членство України в ЄС

Очільник Польщі також пообіцяв зробити все можливе, щоб Україна стала членом Євросоюзу. Зокрема, він разом з президенткою Словаччини відправиться в турне столицями держав ЄС, щоб переконати їх в необхідності підтримати вступ України. Анджей Дуда переконаний, що Україна та Польща мають разом будувати майбутнє, засноване на справжній любові та розумінні.

Рада зустрічала слова Дуди оваціями, дякуючи за всю ту щиру підтримку і допомогу, яку Польща надає українському народові з початку масштабного російського вторгнення. У відповідь очільник Польщі від імені свого народу подякував українцям за опір, відвагу, яку наші захисники проявляють під час захисту України.

Ви нам дякуєте за допомогу. Але зараз моя черга подякувати. Зараз ви є героями. Про це я говорю з честю, Польща надала допомогу Україні, бо ми у вас віримо. Ви – дух, що тіло рве до бою, рве за поступ, щастя й волю. Дякую, що показуєте тиранам їх місце, дякую, що бороните Європу, – наголосив Дуда.

Про поглиблення відносин між країнами та про Євробачення

Анджей Дуда підкреслив, що українці у Польщі – не біженці, а гості. Президент зазначив, що з огляду на дружні взаємини між Варшавою і Києвом, які особливо проявилися в умовах повномасштабної війни росії проти України, настав час для підписання нової угоди про добросусідство між Україною і Польщею.

На моє глибоке переконання, настав час укласти новий договір про добросусідство, який врахує те, що ми збудували в наших відносинах хоча б упродовж останніх місяців, – наголосив Дуда.

За його словами, російська агресія показала, що мережа автомобільних, залізничних й інфраструктурних сполучень між Україною і Польщею є недостатньою, а також пожартував про Євробачення

Ніхто не зможе порушити нашу єдність. Ні вороже налаштовані політики, ні іноземні агенти, ні журі на Євробаченні, – пожартував Дуда.

Президент України Володимир Зеленський у свою чергу подякував Анджею Дуді та усій Польщі за те, що Україні надається військова і братерська допомога. 

Раніше ми писали: Польша строит пятиметровую стену между Беларусью стоимостью $394 млн