"Як чудо якесь". Тяжко хвора евакуйована з Бахмута одужала в Дніпрі

4f6844453d864952

Переселенка з Бахмута Віра Бережна живе в Дніпрі. Сюди її торік евакуювала команда "Восток SOS". Жінка розповіла Суспільному, що в Бахмуті не було медикаментів та лікарів, а її стан погіршувався. До того ж, каже Віра, регулярність обстрілів збільшувалась. У Дніпрі жінку одразу шпиталізували. З лютого цього року вона живе в шелтері. Їй допомогли відновити документи та надали речі першої потреби. 

Переселенка з Бахмута Віра Бережна живе в Дніпрі. Сюди її торік евакуювала команда "Восток SOS". Жінка розповіла, що в Бахмуті не було медикаментів та лікарів, а її стан погіршувався. До того ж, каже Віра, регулярність обстрілів збільшувалась. У Дніпрі жінку одразу шпиталізували. З лютого цього року вона живе в шелтері. Їй допомогли відновити документи та надали речі першої потреби. 

Повне відео можна подивитися нижче:

https://youtu.be/5U2D_s3njH4
 
9 жовтня переселенка з Бахмута Віра Бережна відсвяткувала 81-й день народження. Минулого року до Дніпра її евакуювали волонтери "Восток SOS". Жінка розповідає, жила в місті з онуком.

"Бомбили, все під руїнами: не вийти, не поїхати", — каже вона.

cfcd41fe10eb23a7

Віра розповідає: з весни 22-го в місті не було медикаментів та лікарів, а її стан погіршувався. Забрав з міста жінку евакуаційник Едуард Скорик. Розповідає, з початком повномасштабного вторгнення приєднався до місії та почав вивозити людей з інвалідністю з зони бойових дій. До грудня минулого року вони евакуювали жителів Бахмута.

"До грудня, бо було дуже гаряче й залишилось дуже мало людей, які просто не хотіли евакуюватися. Дуже складно буває, коли евакуацію замовляють родичі. А по факту, коли приїжджаємо, людина не завжди розуміє хто ми, що ми. Практично завжди нас супроводжують обстріли", — розказав він.

"Ми не очікували такий результат"
У Дніпрі Віру одразу шпиталізували, каже лікар-терапевт Денис Шмукін. Жінка надійшла в тяжкому стані, і в неї був лише один документ.

"З легеневою недостатністю 3-го ступеня й з анемією: тобто гемоглобін був 60, коли він повинен бути 120, це вдвічі менше. У такому поважному віці було багато ще хронічних проблем, імовірність вижити в умовах, які склалися на той момент, — прогноз був не дуже", — розказав лікар.

Загалом жінка провела в лікарні 9 місяців, розповідає Денис. Медики лікували гострі та хронічні хвороби. Та після трьох тижнів інтенсивної терапії стан жінки покращився.

"Як чудо якесь, можна сказати навіть... Навіть для нас, лікарів, то ми не очікували такий результат", — зазначив терапевт.

a659ecff8c1e5f1c

З лютого цього року жінка живе в шелтері. Представниця "Восток SOS" Ольга Владімірова розповідає, що допомогли їй відновити документи та надали необхідні речі.

"Власне, такі історії надихають, коли кажуть: "Навіщо ви таких стареньких розбитих вивозите? У них мало шансів вижити тут". Мало шансів — це є шанси все одно", — говорить Ольга.

А Віра Бережна каже, що після завершення бойових дій хоче повернутися додому.

За матеріалами Суспільне