Як діти навчались попри війну: підсумки роботи сфери освіти Дніпра за 2023 рік

zahlavnaia_kartynka_na_sait_nm_ynfohrafyk_uchenyky

Минулий рік став черговим викликом для малечі, школярів та студентів Дніпра. Освітні втрати, які стали неминучі спочатку через пандемію коронавірусу, а потім – через війну, підштовхнули педагогів та міську владу до досить складного рішення. У школах створювались найпростіші укриття, завдяки чому стало можливим змішане навчання, пише “Наше місто“.

Діти нарешті сіли за парти

Звісно, це було непросто. Все літо батьки у шкільних чатах та соцмережах обговорювали те, наскільки доцільно та безпечно навчатись очно. Що тільки не писали противники цієї форми: від «у вас, мабуть, є зайві діти» до «а хто буде відповідати, якщо туди прилетить?».  Але бажаючих отримувати знання саме у школі чи виші, а не дистанційно, виявилось досить багато для того, щоб цей формат був затверджений як один з можливих. Те, що змішане навчання було виваженим рішенням, підтвердив і мер Дніпра.

 — Завдяки облаштованим укриттям, ми поновили звичний формат роботи багатьох освітніх закладів, — зазначив у підсумковому звіті Борис Філатов. — Шкіл, зокрема, спортивних та мистецьких і дитсадків. Більшість батьків підтримали таке рішення. При цьому також зберігається можливість вчитися онлайн і за змішаною формою. Бо поки наші Сили оборони бʼються за майбутнє країни, у її мирних містах зростає фактично втрачене покоління. Діти, чиє дитинство спотворив спочатку ковід, а потім і повномасштабна війна. Тому — це виважене рішення.

dsc_9870-1-1536x1028

На початку навчального року 53% батьків надали перевагу очному навчанню дітей. Наразі у нашому місті поєднується змішане, очне та дистанційне навчання. У 13 закладах батьки стовідсотково обрали очну форму.  Є віддалені заклади, в яких немає укриттів, але батьки дуже хочуть, щоб їхні діти навчались очно. У таких випадках організований підвіз дітей до шкіл за кошти міського бюджету. Повністю онлайн навчаються учні у 32 дніпровських школах. Бо таким був вибір батьків.

Тож все ж таки, який формат для навчання кращий – очний чи дистанційний? На це питання у кожного – своя відповідь, яка є вірною саме для нього. Дійсно, перервати спілкування з вчителем під час тривоги та пересісти на диванчик, випити чаю, здається, зручнішим, ніж вдягатись та бігти в шкільне укриття. Але чи безпечніше?

 — Коли діти йдуть в укриття,  вони можуть провести час там з користю, — підкреслює Олена Яковенко, заступник начальника управління освіти Дніпровської міської ради. – Якщо вони дивляться в телефони, це може бути пов’язано з освітнім процесом. Розваги в укриттях мають бути пізнавальними. Є школи, де діти в сховищах виготовляють окопні свічки чи вологі серветки для наших захисників. У будь-якому випадку, я вважаю більш безпечним для дітей, коли вони вдяглись та спустились в укриття під наглядом дорослого. А ось залишити дитину одну вдома у багатоповерхівці, у якій немає де сховатись, мабуть, не дуже виважене рішення батьків.

dsc_7609-1536x1028

Підбивати підсумки щодо рівня знань школярів поки ще рано. Певні висновки можна буде зробити наприкінці навчального року, після проведення НМТ. Але разом з тим, офлайн-навчання однозначно має свої переваги.

— Під час онлайн-занять деякі учні навіть камери не вмикають, — підкреслює Олена Яковенко. – Вчитель не розуміє, слухає його дитина чи ні. Деякі діти можуть самостійно опрацювати матеріал, а інші – ні. І при цьому навіть не підключаються. Тож таким дітям, звісно, краще ходити до школи. З другого семестру батьки можуть обрати іншу форму навчання – змінити змішану на дистанційну або навпаки. Це їхнє право.

Ремонти в закладах освіти продовжуються

У Дніпрі, попри війну, міська влада ремонтує заклади освіти: школи, дитсадочки та інклюзивні центри. Першочергово у них облаштовують укриття, аби діти мали змогу безпечно відвідувати заняття. 

Наприклад, у їдальні 46-ї школи нещодавно з’явилось нове якісне обладнання.  Його надали міжнародні спонсори. Протягом осінніх канікул у школі було зроблено косметичний ремонт у приміщенні харчоблоку. Були пофарбовані стіни, стеля, замінено освітлення. Одна частина обладнання була встановлена одразу, а інша — під час зимових канікул.

dsc_9866-1-1536x1028

Для того, щоб малюкам було безпечно знаходитись у дитячих садочках,  адміністрація  облаштовує підвальні приміщення під укриття.

— В нас вже працює вісім груп, діти знаходяться тут чотири години,– розповідає Олена Новохацька – директор дитячого садочку № 163. – Вони дуже полюбляють його, спускаються сюди, наче у казкове царство!

Звичайно, у таких укриттях є все, що необхідно для побуту малечі. Це питна вода, туалети, аптечка. А також є все для розваг – іграшки, настільні ігри.   Вихователі за допомогою міської влади роблять все, щоб діти під час повітряних тривог не відчували стресу. А ставились до спуску в укриття, як до цікавої гри або квесту.

Нещодавно завершився ремонт сховища в інклюзивно-ресурсному центрі № 2. Тут навчаються діти з особливими освітніми потребами. Тепер в ньому враховуються інклюзивні особливості вихованців. Наприклад, в укритті є санвузол для людей з інвалідністю, які пересуваються на кріслі колісному. Скоро тут також з’являться спеціальні пандуси на сходах.

  — У центрі були встановлені вхідні та вихідні металеві двері, зроблено освітлення – як основне, так і аварійне, — додає Владислав Оліферук, представник технічного відділу департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради. — Є вентиляція. Облаштовані санвузли, місця для сидіння. Також були зроблені запаси води.  Площа цього сховища – 200 кв. м. Зараз воно відповідає всім вимогам ДСНС.

Читайте продовження за посиланням.