Як доглядати м'які меблі: поради експертів

chistka1

М'які меблі – це не тільки зручність та комфорт, але й важлива частина інтер'єру у будь-якому приміщенні. Щоб зберегти новий вид дивана або крісла якомога довше, за ними потрібно регулярно і правильно доглядати, враховуючи вид обивки. Фахівці фабрики м'яких та корпусних меблів “Тріумф” поділилися простими правилами, які дозволять підтримувати чистоту цих елементів обстановки без особливих витрат сил та часу, повідомляє видання Горсовет.

 

chistka1

Сухе прибирання пилососом

Найпростіший спосіб прибрати з м'яких меблів пил, сміття та волосся – це пропилососити оббивку з насадкою для м'яких поверхонь. Таке прибирання рекомендують робити щотижня, щоб дрібні частинки сміття та волосся не накопичувалися і не забивалися у щілини між подушками чи підлокітниками. Якщо в будинку є тварини, особливо з довгою шерстю, пилососити доведеться частіше, щонайменше 2-3 рази на тиждень.


Використання засобів для чищення м'яких меблів


Хоч як акуратно ви не користуєтесь диваном або кріслом, рано чи пізно виникає потреба у більш ретельному прибиранні, ніж за допомогою пилососу. В цьому випадку потрібно використовувати спеціальні засоби для чищення м'яких меблів, враховуючи вид матеріалу для обивки. Зазвичай на упаковці вказується спосіб використання та типи матеріалів, для яких призначений той чи інший засіб. Але про всяк випадок краще додатково протестувати новий склад на непомітній ділянці меблів, щоби випадково не зіпсувати тканину або шкіру.

Найпростіший і найбільш доступний засіб для чищення – теплий мильний розчин. Для виведення плям до нього можна додати спирт у пропорції 10:1. Збитий у піну розчин наноситься за допомогою м'якої губки або ганчірки, не натискаючи на поверхню, потім меблі протираються сухою ганчіркою. Для тканинної обивки також можна проводити вологе прибирання з відбиванням: накрити меблі вологим простирадлом, як покривалом, і відбити по поверхні.

 

 

chistka2

 

Поворот та перекладання подушок та сидінь

Рівномірне зношування елементів м'яких меблів зберігає презентабельний вигляд і комфортність виробу. Регулярна перестановка подушок та перевертання сидінь, якщо це допускає конструкція, дозволять рівномірно розподілити вагу та знос м'яких частинах виробу. Крім того, завдяки цій нескладній процедурі тканинна обивка буде вицвітати рівномірно, без утворення вигорілих плям. Також бажано уникати потрапляння прямих сонячних променів на м'які меблі.


Догляд за різними видами обивки


Різні матеріали для обивки потребують різних способів прибирання: один і той самий засіб може як повернути оббивці первозданний вигляд, так і непоправно нашкодити. Нижче перераховані найпопулярніші варіанти обивки для м'яких меблів та правила догляду за ними.

Флок. Не тільки найбільш практичний матеріал для обивки, а й самий простий у догляді. Його можна чистити простим мильним розчином, а свіжі плями прибирати звичайною вологою серветкою. Не можна використовувати розчинники та спирт для чищення, це зіпсує матеріал.

Жаккард. Щоб зберегти красу рельєфного переплетення жакардових ниток, цей матеріал не рекомендується чистити за допомогою щіток чи абразивних засобів. Як і у випадку з флоком, використовуйте мильний розчин.

chistka3

Замша. Підходить тільки сухе чищення, без миття. Часте чищення пилососом також може призвести до утворення блискучих ділянок. У крайньому випадку для видалення плям можна використовувати вологі серветки, спирт або звичайну гумку, але краще звертатися до професійної хімчистки.

Натуральна шкіра. Більшість забруднень із поверхні шкіри видаляється звичайним мильним розчином. Крім того, раз на півроку рекомендується обробляти таку обивку спеціальним засобом для захисту від розтріскування, відновлення блиску та еластичності. З тією ж метою можна використовувати і народні засоби у вигляді рицинової олії або гліцерину.

Штучна шкіра. Як і з натуральної шкіри, з цього матеріалу більшість забруднень можна прибрати мильним розчином. Але піддавати таку обивку вологому прибиранню варто не частіше разу на місяць, а для видалення плям не використовувати склади, що містять спирт (такими, наприклад, просочуються вологі серветки). Раз на три місяці поверхню з екошкіри потрібно обробляти силіконовими спреями або водовідштовхувальними просоченнями, щоб запобігти руйнуванню верхнього полімерного шару.

 

chistka4

І ще кілька корисних порад щодо догляду за м'якими меблями, які дали фахівці меблевої фабрики “Тріумф”:

  • регулярне провітрювання приміщення корисне не тільки людям, а й меблям. Свіже повітря дозволяє запобігти появі неприємних запахів та нормалізувати вологість;
  • не треба забувати про догляд за меблевим каркасом. Його також потрібно регулярно протирати сухою губкою або ганчіркою, а для видалення плям використовувати спеціальні засоби;
  • дерев'яні лаковані деталі оздоблення (підлокітники, елементи спинки тощо) обробляються за допомогою неабразивних засобів, а потім поліруються сухою ганчіркою. При цьому слід стежити, щоб краплі поліролі не потрапили на обивку, оскільки це може призвести до появи плям, яких важко позбутись;
  • якщо обивка сильно забруднена, і звичайний пилосос з мильним розчином не рятують положення, краще замовити професійне глибоке чищення меблів. Який би цінник за роботу не виставила клірингова компанія, це буде дешевше ніж оновлення обивки або купівля нового дивана.
     
    І головне – починати догляд за м'якими меблями потрібно з моменту її покупки. Тоді улюблений диван чи крісло прикрашатимуть інтер'єр довгі роки та радуватимуть своїх господарів затишком та комфортом.