Як допомогти домашнім улюбленцям під час вибухів? Поради ветеринара

IMG_20221222_075855_843

Стреси через вибухи у тварин найчастіше спостерігалися тільки в новорічні свята, адже наші співвітчизники традиційно полюбляють святкувати гучно, із петардами та феєрверками. Та війна диктує свої умови не лише людям, а й чотирилапим Наразі ми живемо в реальності, де вибухи можуть лунати кожного дня. Як допомогти своєму коту чи собаці переживати вибухи спокійніше? Gorsovet розпитав у фахівців.

Антистрес для кота

Ветеринарка й грумерка Даніела Гладка дає професійні поради власникам котів. Перш за все вона рекомендує знайти безпечне місце у помешканні та облаштувати там місце для кота.

Щоб привчити кота чи кішку до свого місця потрібно трохи хитрощів і любов, - говорить грумерка. - Щойно лунає сигнал тривоги, ми кличемо котика і даємо йому щось смачненьке (це може бути пауч або паштет), зовсім трохи, щоб у хвостатого з'явився рефлекс йти, коли його кличуть. Зараз хвостів я просто кличу і вони займають свої місця. Також ви повинні розуміти , що тварина дуже відчуває вас. Якщо у вас паніка або тривога, спочатку заспокойтесь, потім погладьте улюбленця і скажіть що все буде добре.

Якщо ж котик заліз під диван чи крісло, то в такому випадку його не варто виганяти віниками чи палицями, оскільки це лише додасть тварині стресу. Якщо кота можна вільно дістати, тоді швидко і в один рух слід схопити тварину і спокійно перенести в безпечне місце. Бажано наперед підготувати смаколики для котів або якісь іграшку, наприклад, мишку чи улюблений светр. 

Заспокоюємо собак

Як убезпечити свого собаку? Для пса також знайдіть зазделегідь безпечне місце і облаштуйте його, - коментує Даніела Гладка:

З собаками трохи складніше, вони більш емоційні. Але кожного собаку можна привчити до звуків тривоги і звуку вибуха… Можна грати з собакою і фоном включати тривогу або вибухи, якщо улюбленець вже звик до такого звуку можна робити трохи голосніше. 

А якщо в собаки паніка і його трусить? Пам’ятаємо, що спочатку треба заспокоїтися самим, потім обійняти тварину, поплескати по бочках, спокійним тоном повторювати: «все добре, я поряд, я тебе не залишу, ми впораємся». Чотирилапі розуміють нас краще, ніж ми думаємо.

Маленькі собаки переживають стрес від вибухів важче, ніж великі. Однією рукою обіймаємо корпус домашнього улюбленця і притискаємо до себе, іншою тримаєм голову , закриваєм очі і нахиляєм мордочку вниз , собакам-брахіцефалам так набагато легше дихати, - розповідає Даніела. -Можна відволікати собаку іграми , брати звичну їжу, спершу дати понюхати, а потім сховати в кулак і запропонувати хвостатому знайти, в якій руці сховані ласощі.

Такі прості маніпуляції відволікають ваших "хвостів", але якщо тривога не закінчується протягом тривалого часу і тварина не може впоратись із стресом, слід звернутись до найближчої лікарні. Лікар підбере вашому улюбленцю заспокійливі препарати. 

Ліки від вибухів

Якщо немає змоги відвідати лікаря, можна зазделегідь придбати препарати, які не нашкодять чотирилапому і допоможуть впоратись із стресом.

Один із препаратів - Калмвет, в основі якого трави, - говорить ветеринарка Даніела Гладка:

Препарат має накопичувальну дію і не зможе допомогти миттєво. Але під час наступного прийому тварині стане легше. Для кота і дрібних пород собак достатньо по 1 капсулі двічі на день, для середніх і великих порід - по дві капсули двічі на день.

Хелпед - препарат, який можна використовувати в випадку сильного стресу. Дуже бажано мати його з собою під час переїздів. Котам дають препарат у співвідношенні 1 крапля на 1 кг ваги, а собакам - 2 краплі на 1 кг ваги двічі на день. Хелпед, на відміну від Калмвета, не можна давати вагітним і лактуючим тваринам.

Важливо! Кошенятам і цуценятам до 3 місяців не можна давати заспокійливі препарати! 

Як гуляти під час тривоги?

Прогулянки з собаками під час воєнного стану мають свою специфіку. В цей період грумери не радять відпускати собак з повідця на відкритій місцевості. Навіть неймовірно слухняний і стресостійкий собака під час вибухів може повести себе непередбачувано, злякатись і побігти світ за очі. Тому не відпускайте улюбленця з повідця. Якщо негода застала вас на вулиці, поплескайте собаку по бочках, дайте зрозуміти що все добре та прямуйте в укриття.