Як економити електроенергію вдома: практичні поради

электросчетчик

З початку повномасштабного вторгнення росія 85 разів атакувала об’єкти електроенергетики України, 51 з цієї кількості – у жовтні. Більше всього ударів по об’єктам критичної інфраструктури прийшлося на Дніпропетровщину – 8. Ведуться роботи з їх відновлення, але мешканців Дніпра та області у зв'язку з цим попередили про планові відключення світла та перехід до тотальної економії електроенергії.

На сьогодні питання, як економити електроенергію, є чи не найактуальнішим для українців. Люди вдаються до різних методів, щоб хоч якось заощадити на світлі – утеплюють приміщення, використовують енергозберігальні лампи. У сучасних житлових будинках встановлено величезну кількість побутових приладів, що працюють від мережі: мікрохвильовки, чайники, праски, телевізори, мультиварки. Усі ці речі значно полегшують життя, але дорого коштують. До того ж нині, в умовах війни, українці більше часу проводять вдома. Відповідно, обсяги споживання електроенергії зростають.

Бабуся моєї знайомої якось казала: от ви, молоді, всі в місто прагнете, а раптом щось трапиться, не стане світла, води, газу – ви всі до села повертаєтесь. Не можу з цим не погодитися. Світло можуть замінити свічки, воду з криниці самотужки можна дістати, пічку дровами розтопити, на плиті – їсти зготувати, ще й хату обігріти. Це вже коли зовсім автономно. Однак без світла в селі нині теж погано, тому електрику треба економити. Як це роблять селяни, кореспонденту Gorsovet розповіли на прикладі одного населеного пункту.

У селі можна економити завдяки відновлювальним джерелам енергії – вітряки, сонячні батареї. За нашим законодавством, на своєму подвір’ї ви маєте право встановлювати сонячні батареї на даху будинку. Цього вистачає для того, щоб домогосподарства отримували достатньо енергії. Однак для цього потрібно близько $2,5 тис. Тому це складне питання, адже не у кожного є фінансові можливості.

У селі Єлизаветівка Дніпровського району вітряків нема жодного, а сонячні батареї можна помітити на кількох будинках.

Як якономлять електроенергію решта?

По перше, ми живемо з курьми, - каже пані Тетяна. – Не в буквальному розумінні, звичайно, а так як і кури лягаємо спати рано, і встаємо, ледь починає сіріти. Телефони, ясна річ, заправляємо, от донька павербанк подарувала, теж є запас про всяк випадок. А от телевізор я з початку війни, мабуть, не вмикала. Всі новини швидше за все дізнаюсь із Телеграм або інших джерел, а більше й не треба. Електрочайник і мікрохвильовка в нас є, але у зв'язку з економією, ми перешли на звичайний чайник, гріємо на газу. Причому у мене стоїть товстий лист заліза, на ньому чайник, так він довше не вихолоняє. Цією водою й посуд мию.

А от сусідка моя, Микитівна, дістала з горища гасову лампу. Каже, вже думала віддати до музею, аж ось знадобилась.

До нас приєдналась сусідка пані Тетяни – Ганна Микитівна.

Світла ми мало спалюємо. Без електрики в селі сумніше, але не так сутужно, ніж без тепла. У нас нова хата опалюється газом, а в старій лишили плитку з грубою. А от Петро Васильович і Віктор Іванович, що за балкою живуть, шукали альтернативу газу і поставили електричні котли, от їм тепер незнаю як бути. Добре, якщо лишили ще твердопаливні котли, то дровами топитимуть.

На питання, скільки потрібно на зиму дрів, за відповіддю адресували до пана Сергія, який недавно їх саме купував.

Я купував двічі. Перший раз – навесні, узяв небагато, тоді ціна була одна. А зараз вдруге, бо бачу, шо на всю зиму не вистачить, але ціна вже удвічі вища – від 1600 до 2 тисяч за куб, от я й витратив 12 тисяч гривень на них, - каже господар.

Від чого ще готові відмовитися селяни? Теретично можна ще економити на холодильниках: влітку для цього є погріб, взимку – можна й на вулиці дещо зберігати. Але практично ніхто не пристав на цю думку, бо і селі переважно заготовлюють м'ясо у морозильних ларях чи камерах. Але кажуть, що якщо будуть тривалі віялові відключення по 6-8 годин, то доведеться робити тушковане м'ясо і закривати в банках.

P.S.

Ділимося ще кількома порадами, як економити електрику. Замініть звичайні лампи на енергоощадні світлодіодні, які окупляться дуже швидко, адже така лампа на 12 Вт дає стільки ж світла, скільки звичайна лампочка на 60 Вт.

Використовуйте денне світло. Відгорніть штори, вимийте вікна, сідайте ближче до вікна – використовуйте природне освітлення максимально.

Режим очікування їсть енергію! Вам потрібно знати, що прилади, залишені в режимі очікування, продовжують споживати енергію. Тому візьміть собі за звичку вимикати з розетки комп’ютер, телевізор, ксерокс та інші електроприлади.

Обирайте економічний режим прання. Під час прання при 30 градусах замість звичних 60 ви бережете 40 % енергії. Щоб прати у холодній воді, використовуйте спеціальні порошки. Якщо потрібно, попередньо заперіть плями – це мінімізує час машинного прання.

Посуд теж має значення. Дно посуду має бути гладким, діаметр повинен бути трохи більшим за діаметр конфорки — це вбереже від тепловтрат. Використання скороварки зменшить час готування, а посуд із товстими стінками дозволить їжі довше залишатися теплою.

А це поради від енергетиків:

photo_2022-10-26_16-47-24

Раніше ми повідомляли, Як підготуватися до складної зими та зробити саморобний обігрівач

Ракетний удар по Дніпру. З'явились фото з місця нічного прильоту.