Як легко приготувати легкий французький десерт за рецептом шеф-кухаря Клопотенка

блан

Відомий український шеф-кухар та ресторатор Євген Клопотенко радить приготувати вишуканий французький десерт Бланманже, основним інгредієнтом якого є молоко - коров’яче, або мигдалеве чи кокосове. Бланманже може бути звичайною солодкою стравою на щодень, а також - окрасою святкового столу, повідомляє Gorsovet.

За однією з версій бланманже з’явилося у європейців у Середньовіччя, коли на континент завезли мигдаль і рис. Тоді кулінари нібито придумали цей легкий десерт для частування знаті. Інша версія не виключає, що він виник під впливом арабського рисового пудингу.

Спочатку до складу бланманже входило мигдальне молоко, рожева вода, рисове борошно та курятина. Зі спецій додавали шафран і корицю. Він вважався дуже корисним для хворих, бо був трохи схожий на густий суп. Але з часом він перетворився на солодкий десерт, м’ясо в нього не додають і їдять для насолоди, в тому числі під час недуги, якщо треба отримати позитивні емоції, - розповідає Клопотенко.

Бланманже - близький родич італійської пана коти, близькосхідного мухалебі, китайського мигдального тофу, гавайської гаупії і французького крем-брюле, яке стало практично українським, настільки ми його любимо.

Інгредієнти:

  • 400 мл молока
  • 2 ст. л. крохмалю
  • 2 ст. л. цукру
  • 0,5 лимона (цедра)
  • ваніль (до смаку)
  • обліпиха (до смаку)

Покроковий рецепт: 

Крок 1
Налийте у кухлик 200 мл молока і поставте на повільний вогонь, щоб розігрівалось.
 
Крок 2
Тим часом інші 200 мл молока вилийте в миску, додайте 2 ст. л. крохмалю, 2 ст. л. цукру, ваніль до смаку, лимонну цедру половини лимона. Добре збийте все віничком.
 
Крок 3
Додайте суміш до підігрітого молока та доведіть до кипіння, постійно помішуючи. Уважно стежте, щоб молоко не пригоріло.
 
Крок 4
Після того, як молочна суміш прокипить 5-10 хв, розлийте її у форми, дайте охолонути. Коли рідина буде кімнатної температури, помістіть формочки в холодильник на 4-6 годин. Чекайте, коли бланманже повністю застигне.
 
Крок 5
Подавайте прямо у формочках. Перед подачею посипте свіжою обліпихою. Або усім, чим забажаєте: варенням, мармеладом, шоколадом чи іншими ягодами та фруктами. У будь-якому разі, буде шалено смачно.