Як підтримати здоров’я взимку: поради для дніпрян

mycollages

Зима – це час, коли природа засинає, і люди також відчувають занепад сил. Нестача світла, холодна погода та відсутність сонця негативно впливають на нашу працездатність. Як підтримати своє здоров’я у цей непростий період – читайте в матеріалі «Наше місто».

Зимовий раціон: як підтримати здоров’я під час холодів
Взимку ми проводимо більше часу в приміщенні, ніж на свіжому повітрі. Це може призвести до зниження рівня фізичної активності, а також до зменшення кількості сонячного світла, яке надходить до нашого організму. Обидва ці фактори можуть негативно вплинути на імунітет. Щоб зміцнити імунітет взимку, важливо вживати в їжу продукти, багаті на вітаміни, мінерали та антиоксиданти.

Гастроентеролог  Євгенія Мінчук стверджує, що сніданок не можна пропускати. Він має бути ситим і поживним, щоб забезпечити організм енергією на весь день. Оптимальними варіантами сніданку є молочна гречана каша, цільнозернові вівсяні пластівці з молоком або йогуртом, а також омлет з овочами.

Протягом дня важливо планувати обід і вечерю заздалегідь. Не варто заїдати голод солодощами, адже вони лише посилять відчуття голоду. Також важливо пити теплі напої.

– Ще одне джерело, що здатне випромінювати тепло в нашому тілі – це бурий жир, – зазначає Євгенія Мінчук. – Його більше у дітей та молодих й худорлявих людей. Але, якщо ви не належите до цих категорій, не засмучуйтесь. Адже поступовий вплив холоду та деякі продукти теж може позначатися на утворенні цього жиру. Це кава та чай, гострий перець, темний виноград, червоне вино та ягоди. А також часник, чорний шоколад, какао, молочні продукти з високим вмістом жиру, зелений чай, червоні і темні ягоди та овочі.
Одним із найкорисніших продуктів для здоров’я в цей період є риба. Вона багата на омега-3 жирні кислоти, які мають важливе значення для роботи мозку, серця, судин і шкіри. Крім того, риба містить білок, вітаміни А, D, Е і групи В, а також мінерали, такі як залізо, цинк, кальцій, фосфор і магній.

– Хоча б раз на тиждень їжте страви з курячої, свинячої або яловичої печінки, – радить лікарка-гастроентеролог. – Достатньо 30-40 грамів цього продукту, щоб поповнювати тижневий запас вітаміну А, а це захист наших слизових від збудників хвороб. Тушкована з сметаною морква, томатні соуси зі спеціями, солодкий перець, мандарини, апельсини, темно зелені листові овочі – це теж необхідні джерела вітаміну А. Намагайтеся їсти якомога більше різнокольорових овочів, фруктів, ягід, які є доступними. Вони можуть бути свіжими, замороженими, консервованими або квашеними. Ставте за мету під час сніданку, обіду чи вечері першими на тарілку викласти овочі. Нехай саме вони займають її більшу площину.
Євгенія Анатоліївна впевнена, що взимку важливо вживати жири, що містяться в молочних продуктах. Корисним буде й чорний хліб з гірчицею та 20 грамів сала на обід. Рослинні олії варто обмежувати трьома чайними ложками на добу, додаючи їх в салати. Також лікарка рекомендує вживати побільше спецій – звісно, якщо це вам дозволяє стан здоров’я.

Залишаються здоровими та уникають застуди: секрет відвідувачів УТВ
З приходом зими багато людей зменшують фізичну активність. Це пов’язано з тим, що на вулиці холодно та слизько, а вдома хочеться більше відпочивати. Однак, як стверджують лікарі, саме взимку фізична активність є особливо важливою для здоров’я.

Дослідження показали, що люди, які регулярно займаються спортом, рідше хворіють на застуду, ніж ті, хто ведуть малорухливий спосіб життя. Фізична активність допомагає зміцнити імунну систему, яка відповідає за захист організму від інфекцій.

Продовження та інші новини Дніпра на сайті "Наше місто".