Як працює унікальний міський реабілітаційний центр у Дніпрі

photo_2023-10-17_14-06-04 (3)

У Дніпрі працює надзвичайно важливий міський реабілітаційний центр, який надає допомогу воїнам ЗСУ, що отримали травми та перенесли безліч операцій з ампутаціями. В цьому центрі вони активно працюють над відновленням м'язів, вчаться ходити заново та освоюють навички користування предметами побуту.

Один із пацієнтів цього центру — Денис, військовий, який отримав поранення у вересні під час боїв на Запорізькому напрямку. Після отримання поранення йому вдалося потрапити до лікарні у Запоріжжі, де лікарі змушені були ампутувати йому ногу. Зараз у Дніпрі цей військовий вже три тижні отримує кваліфіковану реабілітаційну допомогу, що є надзвичайно важливим кроком у його шляху до повного відновлення.

«Заняття в мене щодня. Виконую вправи на розробку м'язів ніг, руки, бо вона теж постраждала, верхньої частини тіла. Іноді навіть є імпровізовані заняття боксом, відпрацьовую удари», — поділився воїн ЗСУ Денис.

Основна мета реабілітації полягає в тому, щоб повернути пацієнта до повноцінного життя. Кожна програма реабілітації розробляється індивідуально, враховуючи отримані ушкодження та конкретні потреби пацієнта.

«Наші заняття з Денисом розбиті на дві частини. Перша — тренування ходи та тримання рівноваги, розробка амплітуди рухів. Друга — на силу м’язів верхньої частини тіла, адже коли людина втрачає кінцівку, то на руки лягає більше навантаження. Наприклад, коли пацієнту потрібно підвестись, якщо він впав. Для Дениса невдовзі буде зроблено навчальний протез, він буде вчитись їм користуватись. Це дійсно вимагає вміння, адже протез це не заміна ноги, а механічний засіб», — розповіла лікарка- фізіотерапевтка Дар’я.

Під час процесу реабілітації співпрацює велика група досвідчених фахівців, яка включає ерготерапевтів, фізіотерапевтів та психологів. Тривалість курсу реабілітації коливається від 14 до 21 дня.

photo_2023-10-17_14-06-01

photo_2023-10-17_14-06-04