Як правильно вибрати тактичні шкарпетки: рекомендації експертів

photo_2023-10-18_17-35-41

Тактичні шкарпетки – необхідне рішення за будь-яких активних навантажень у польових умовах і в будь-яку погану погоду. Одного взуття, навіть найбільш зручного та надійного, недостатньо, щоб ногам було сухо і комфортно. Чому так важливо ретельно підібрати оптимальний варіант термоактивних шкарпеток і як це правильно зробити, дізналося в експертів видання Горсовет.

Тактичні шкарпетки – що це?

Тактичні шкарпетки, які ще називають термошкарпетками або термоактивними шкарпетками, на відміну від «звичайних» більш функціональні та призначені для підвищених навантажень в умовах експлуатації туристами, спортсменами та військовими. Вони забезпечують:

·        швидке відведення вологи від шкіри ніг, зменшуючи тепловтрату;

·        захист від натирання та утворення мозолів, забезпечуючи комфорт навіть при найтриваліших переходах;

·        ефективну вентиляцію навколо стопи, завдяки чому на ній не утворюється волога та не виникає перегрів шкіри.

Важливими характеристиками тактичних шкарпеток є:

·        підвищена зносостійкість;

·        анатомічна форма із щільним приляганням до стопи;

·        розташування швів зовні або повна їх відсутність;

·        посилення в зонах миска, стопи та п'яти, а у деяких виробників – наявність додаткового захисту пальців, п'ят та сухожиль.

 

photo_2023-10-20_16-18-14

З чого виготовляють тактичні шкарпетки?


Ідеальний склад таких шкарпеток – поєднання натуральних та синтетичних матеріалів, оскільки 100% бавовна не дуже практична при інтенсивному носінні в польових умовах, швидко втрачає форму та цілісність.

Сучасні моделі містять у своєму складі бавовну, еластан та поліестер, які відмінно підтримують необхідний мінімум вологості всередині виробу. У зимові моделі додаються шерсть та/або акрил, для кращого збереження тепла та гарного потовиведення.

За словами керуючої інтернет-магазину «Захисник» Христини Маціовської, на практиці найкращими тактичними шкарпетками показали себе моделі, виготовлені із спеціально розроблених матеріалів. При їх виробництві використовуються волокна, які мають певні експлуатаційні якості. Останні дозволяють зберегти шкіру сухою при максимальній вологості, швидко висихають після прання, мають антибактеріальні властивості, що особливо важливо в польових умовах і при обмеженому доступі до нормальних санітарно-гігієнічних зручностей.

Правила вибору тактичних шкарпеток


Щоб тактичні шкарпетки дійсно відповідали своєму призначенню, при їх виборі слід звернути увагу на такі деталі:

1.     правильний розмір, оскільки тактичні шкарпетки мають анатомічну форму та повинні ідеально прилягати до ноги;

2.     висота термошкарпеток повинна відповідати висоті взуття та охоплювати ногу еластичною манжетою вище верхнього краю черевика, що не допускає сповзання носка вниз;

3.     температурний режим носіння, передбачений виробником, щоб уникнути перегріву влітку чи переохолодження стопи взимку;

4.     щільність виробу, бо більш легкі моделі зазвичай призначені для літа, більш щільні - для зими, а середні параметри підійдуть для міжсезоння.

Для комфортного носіння в зимових умовах варто звернути увагу на термошкарпетки, виготовлені з шерсті мериносів з додаванням срібної нитки. Такі моделі чудово збережуть тепло та будуть запобігати  розвитку грибкових інфекцій при тривалому носінні.

Правильно підібрані тактичні шкарпетки допоможуть зберегти ноги у теплі та комфорті та прослужать довгий час, захищаючи їх від несприятливих погодних умов.

photo_2023-10-20_16-18-19