Як приготувати грузинські хачапурі. Рецепт від шеф-кухаря Клопотенка
Відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко радить приготувати хачапурі - смачну і ароматну випічку родом із Грузії. Вони бувають різних форм та видів, у себе на батьківщині подаються до столу практично щодня. Клопотенко вирішив приготувати хачапурі по-аджарськи, розповідає Gorsovet.
Інгредієнти для тіста:
- 400 г борошна
- 180 мл води
- 100 мл молока
- 2 ст. л. соняшникової олії
- 1 ч. л. дріжджей сухих (дозування дріжджів дивіться на упаковці)
- 1 ч. л. солі
- 1 ч. л. цукра
Інгредієнти для начинки:
- 450 г сулугуни (або імеретинський сир)
- 150 г сиру (творогу)
- 2 яйця
- 2-3 ст. л. молока
- 4-5 яєчних жовтків
- за смаком сіль та перець
Покроковий рецепт
Крок 1
Замісіть тісто для хачапурі по-аджарськи. Для цього в мисці з'єднайте 400 г борошна з 1 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру і 1 ч. л. сухих дріжджів. Все перемішайте і додайте 180 мл теплої води і 100 мл молока.
Крок 2
Додайте до тіста 2 ст. л. соняшникової олії. Замісіть м'яке тісто, що не липне до рук. Якщо є необхідність, то додайте ще трохи борошна. Якщо ж тісто занадто туге, то розведіть його трохи молоком або водою. Сформуйте кулю з тіста. Вона має бути однорідною і глянцевою. Акуратно покладіть в миску, змащену олією, і залиште в теплому місці на 40 хвилин для підйому.
Крок 3
Тим часом приготуйте начинювання. Для цього натріть на крупній тертці 450 г сулугуні в миску і додайте 150 г сиру. Введіть 2 яйця, 2-3 ст. л. молока, сіль і мелений перець, якщо забажаєте. Все добре перемішайте і відставте до моменту формування хачапурі.
Крок 4
Тісто вже підійшло, збільшившись в об’ємі в 2-3 рази. Тепер саме час його обминати та ще трохи вимісити.
Крок 5
Далі розділіть тісто на кульки за кількістю хачапурі, які будете випікати. У мене деко досить невелике, тому я зробив з отриманої кількості тіста і начинювання чотири хачапурі. Ви ж дивіться, яке деко у вас, і формуйте хачапурі за своїм бажанням.
Крок 6
У відео до цього рецепту я показую два варіанти формування хачапурі по-аджарськи. Вибирайте той, який вам до вподоби. Візьміть кулю з тіста і розкачайте її в тонкий пласт.
Крок 7
Викладіть готове начинювання на тісто і акуратно розподіліть його, щоб краї залишалися вільними.
Крок 8
Сформуйте так званий "човник", трохи звернувши краї до начинювання.
Крок 9
Перекладіть хачапурі на деко, застелене пергаментом.
Крок 10
Краї тіста змастіть жовтком. Випікайте хачапурі в духовці за температури 230 градусів протягом 15-20 хвилин в режимі конвекції. Саме такий режим я використовував в моїй печі Panasonic.
Крок 11
Дістаньте рум'яні хачапурі та в кожен з «човників» вбийте по 1 жовтку. Знову поверніть в духовку на 1-2 хвилини, щоб жовток прогрівся і зовсім трошки прихопився, і відразу ж виймайте. Подавайте, притрусивши свіжомеленим перцем.
Нагадаєио, раніше ми публікували унікальний рецепт пиріжків з м'ясом від шеф-кухаря Клопотенка.