Як приготувати корисну гарбузову кашу у мультиварці за рецептом шеф-кухаря Клопотенка
Пшоно вважають українським сурперфудом, тому що в його складі багато корисних вітамінів та мікроелементів і воно відносно недороге. Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко запропонував приготувати гарбузову кашу з пшоном і журавлиною, скориставшись мультиваркою, повідомляє Gorsovet.
Секрети приготування пшона:
- Розпочинаємо з вибору якісної крупи. Якщо були порушені правила зберігання, то пшоно може стати прогірклим і, відповідно, каша з такої крупи буде гіркою та несмачною. Віддавайте перевагу крупі, яка герметично упакована, ядра мають насичений жовтий колір, а в упаковці немає пилу чи інших сторонніх домішок. При купівлі пшона обов’язково необхідно звертати увагу на термін придатності крупи. Якщо він закінчився, то така крупа буде несмачною та гіркою. Вдома так само необхідно зберігати пшоно в герметичній ємності, наприклад у скляній банці, яка щільно закривається.
- Підготовка до приготування. Пшонку рекомендується спочатку залити окропом хвилин на 5, а потім промити холодною водою до її прозорості. Також можна не чекати 5 хвилин, а промити крупу кілька разів окропом у дрібному ситі. Це необхідно для того, щоб уникнути гіркості у готовій страві.
- Кількість рідини. Пшоняну кашу можна готувати на воді, молоці, вершках, а також грибному, м’ясному та овочевому бульйоні. Якщо хочете, щоб вийшла розсипчаста каша, як правило використовують такі пропорції – 1 склянка пшона та 3 склянки рідини. Також для приготування цієї крупи найкраще віддати перевагу каструлі з товстим дном або мультиварці.
- Приготування. Пшоняну кашу готують буквально 7-10 хвилин на середньому вогні та не закривають кришкою, а потім знімають із вогню, накривають кришкою, загортають у рушник і залишають ще на 10-15 хвилин. Також, якщо ви готуєте молочну кашу з пшоном, готуйте одразу 20 хвилин.
Інгредієнти:
- 250 г пшона
- 250 мл води
- 250 мл молока
- 500 г гарбуза
- 2 ст. л. сухої журавлини
- 2 ст. л. цукру
- 25 г вершкового масла (+ при подачі)
- дрібка солі
Покроковий рецепт:
Крок 1
Підготуйте всі інгредієнти для приготування гарбузової каші з пшоном. Вершкове масло дістаньте з холодильника, оскільки воно має бути кімнатної температури.
Крок 2
Візьміть 500 г гарбуза, очистьте від шкірки та заберіть насіння. Після цього наріжте середнім кубиком зі стороною 1,5 см. Складіть в чашу мультиварки.
Крок 3
Закип'ятіть чайник і промийте 250 г пшона кілька разів окропом. Це потрібно для того, щоб крупа не гірчила. Після цього потрібно промити холодною водою до її прозорості.
Крок 4
Чашу мультиварки змастіть 25 г вершкового масла по контуру. Це необхідно для того, щоб уникнути скипання молока.
Крок 5
Тепер у чашу мультиварки до гарбуза додайте промите пшоно та 2 ст. л. сухої журавлини.
Крок 6
Залийте у чашу мультиварки 250 мл води, 250 мл молока, додайте 2 ст. л. цукру та дрібку солі. Остання потрібна для балансу смаку. Включайте програму "Молочна каша" та готуйте 20 хвилин. До готової каші додайте вершкове масло до смаку.
Нагадаємо, ми писали, як легко приготувати лаваш на пательні за рецептом шеф-кухаря Клопотенка.