Як приготувати легендарний Київський торт у домашніх умовах за рецептом шеф-кухаря Євгена Клопотенка

торт

Легендарний Київський торт вже багато років тримається у топі улюблених смаколиків не лише українців. Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко пропонує приготувати його у домашніх умовах, повідомляє Gorsovet.

На перший погляд може здатися, що це дуже складно, але повірте - якщо дотримуватися усіх настанов, у вас все вийде! Тим більше, що ми трохи спростили рецепт Київського торта, але точно можемо сказати – ви отримаєте той самий легендарний смак, - запевняє Клопотенко.

Поради:

  • Перед тим, як збивати білки, впевніться, що посуд ідеально чистий та сухий. На ньому не має бути ніяких залишків жиру або краплин води. Це саме стосується і віничка.
  • Білки відділяйте від жовтків краще по одному в іншу посудину, а вже потім готовий білок перекладайте туди, де будете збивати. Тому що до білків не повинна потрапити жодна найменша часточка жовтків. А якщо будете діяти так, як ми пропонуємо, ви вже не зіпсуєте ті білки, які відділили ідеально.
  • У класичному варіанті для приготування використовуються горіхи кеш’ю, але ми замінили їх на лісові. Після обсмаження очистьте їх та уважно передивіться кожен горішок. Беріть для приготування лише білі. Якщо бачите темний, краще його не використовувати, він може бути зіпсованим і гірким.

Інгредієнти:

  • 4 білки
  • 100 г цукрової пудри
  • 100 г лісових горіхів (+ 50 г для прикраси)
  • 20 г борошна
  • 50 г цукру

Для крему Шарлотт:

  • 200 г вершкового масла
  • 100 г цукру
  • 2 яйця
  • 10 г ванільного цукру
  • 100 мл молока (+3 ст. л. для розчинення какао)
  • 1 ст. л. какао

Покроковий рецепт:
 

Крок 1
Розігрійте духовку до 120 градусів. У чашу комбайна чи миску покладіть 4 білки. Найважливіше посуд обов’язково має бути сухим та нежирним, інакше білки не зіб’ються. Збивайте білки насадкою віничком комбайна чи міксером. Приблизно через 5 хвилин поступово починайте додавати 100 г цукрової пудри невеликими порціями.

торт1
 
Крок 2
Білки збивайте на найбільшій швидкості комбайну чи потужності міксера. Вони мають збільшитися в об’ємі приблизно у 2 рази. Збивайте їх до утворення стійких піків.

торт2
 
Крок 3
На сухій пательні обсмажте 150 г лісових горіхів приблизно 5 хвилин. Почистьте від лушпиння. Подрібніть обсмажені горіхи у блендері у крихту. Можна зробити це ножем чи скалкою.

торт3
 
Крок 4
Частину подрібнених горіхів, приблизно 100 г, додайте у чашу зі збитими білками разом із 50 г цукру та 20 г борошна. Інші 50 горіхів залиште для прикрашання.

торт4
 
Крок 5
Дуже обережно перемішайте лопаткою, аби не порушити структуру збитих білків. Довго перемішувати не потрібно. Застеліть деко пергаментом та сформуйте два білкових коржі. Або використайте роз’ємні форми, аби коржі були однакового розміру, їх також треба вистелити пергаментом. За бажанням викладіть трохи безе у пакет, зробіть невеликий отвір та відсадіть маленькі квіточки для прикрашення окремо на пергамент. Поставте запікатися у розігріту до 120 градусів духовку на 2 години. Потім дістаньте й дайте трохи охолонути, відділіть від пергаменту.

торт5
 
Крок 6
Для крему Шарлотт влийте у сотейник 100 мл молока, вбийте 2 яйця та всипте 100 г звичайного цукру і 10 г ванільного. Доведіть до кипіння, зменште вогонь та варіть ще 4-5 хвилин, щоб цукор розчинився. Постійно помішуйте віничком спіднизу, аби яйця не пригоріли. Зніміть суміш з плити і дайте охолонути до кімнатної температури.

торт6
 
Крок 7
Поріжте шматочками 200 г вершкового масла кімнатної температури та покладіть в чашу комбайна чи миску. Збивайте до побіління насадкою віничком чи міксером.

торт7
 
Крок 8
Повільно частками вводьте молоко з яйцями, не перестаючи збивати. Готовий крем має бути однорідним та блискучим.

торт8
 
Крок 9
У маленькій піалці розчиніть 1 ст. л. какао в 3 ст. л. молока. Половину готового крему Шарлотт перекладіть у іншу посудину, а до другої, що лишилася в чаші комбайна, додайте молоко з какао. Ще раз трохи збийте, аби какао змішалося з кремом.

торт9
 
Крок 10
Зберіть торт. Нижній корж викладіть на велику тарілку та змастіть світлим ванільним кремом. За бажанням залиште трохи для прикрашення торта.

торт10
 
Крок 11
Накрийте другим коржем і змастіть кремом з какао зверху і з боків. Прикрасьте горішками, квіточками з крему та безе. Сформований торт поставте у холодильник ще мінімум на 4 години.

торт11

Нагадаємо, ми писали, як приготувати корисну гарбузову кашу за рецептом шеф-кухаря Клопотенка.