Як приготувати український новорічний пряник за рецептом шеф-кухаря Клопотенка

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко запропонував приготувати український варіант новорічних пряників - калиту. Це обрядовий корж, який символізує сонце. Його традиційно готують на свято Андрія Первозваного. Україна лагідно переходить на новий календар, за яким день цього святого святкують 30 листопада. Але якщо поки важко звикнути, то можна влаштувати вечорниці по-старому, 13 грудня. Традиції свята залишаються незмінними, повідомляє Gorsovet.

Попри те, що воно припадає на різдвяний піст, готували не лише пісну калиту, а й скоромну. Бо церква все одно не схвалювала такі гуляння з ворожіннями на судженого, та й сам обряд не був християнським. Тож про піст старались не думати. А нам дуже не хочеться, щоб Андріївські вечорниці повністю були втрачені, навпаки, хочемо відродження наших традицій. Тому і закликаємо вас приготувати непісну калиту. Вона виходить м’якенькою та довго такою залишається. Це плюс, якщо ви не плануєте справжніх вечорниць, де обрядовий корж мав бути з хитрістю, а просто хочете посмакувати, - каже Євген Клопотенко.

Раніше в ніч з 12 на 13 грудня у кожному селі вибирали хату, в якій збиралися великою дружньою компанією всі незаміжні та неодружені. Дівчати готували щось смачне на стіл, а хлопці приносили цукерки та наливку. Молодь співала, танцювала, жартувала та вигадувала ігри. В одній із них дівчата перевіряли парубків на винахідливість. Спеціально для вечорниць вони випікали калиту - корж із маком, родзинками й горіхами та з отвором посередині. Тісто дівчата замішували по черзі, починаючи від старшої, закінчуючи наймолодшою. Ліпили калиту, прикрашали, а потім ставили у піч і чекали, поки вона стане сухою, щоб її важко було відкусити.

А уже на святі в отвір протягували червону стрічку та підвішували на кочергу. Парубки один за одним мали підстрибнути та відкусити калиту. Але не все так просто. По-перше, ви пам’ятаєте, що вона як сухар, по-друге, був вартовий - ще один парубок, який всіх смішив і всіляко заважав це зробити. Навіть якщо вдавалося не сміятися, то вартовий так смикав кочергу, що калиту практично нікому не вдавалося вкусити. 

Поради з приготування

  • Для калити беріть родзинки, їх не потрібно замочувати, тільки добре помити та висушити паперовим рушником.
  • Мак обирайте в пакованні, щоб не мити, бо зайва рідина в тісті не потрібна та й прикрашати буде важко.
  • Добре вимішайте тісто, як треба за традицією. Якщо поруч немає дівчат з вечорниць, попросіть дитину, подруг чи свекруху.
  • Після випікання калиту, поки вона гаряча, треба змастити медом.

Інгредієнти для тіста:

  • 350 г борошна 
  • 200 мл молока 2,5%
  • 1 яйце 
  • 50 г вершкового масла 82,5% (+20 г для змащування деко)
  • 3 ст. л. соняшникової олії 
  • 3 ст. л. цукру 
  • 3 ст. л. меду 
  • 3 ст. л. маку 
  • 3 ст. л. волоських горіхів 
  • 3 ст. л. родзинок 
  • 1 ч. л. розпушувача
  • ½ ч. л. солі 

Інгредієнти для оформлення:

  • 3 ст. л. маку 
  • 100 г волоських горіхів 
  • 6 ст. л. меду 

Покроковий рецепт:

Крок 1
Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Помийте 3 ст. л. родзинок і висушіть паперовим рушником.
 
Крок 2
В сотейник влийте 200 мл молока 2,5% та прогрійте до 70 градусів. Якщо не маєте градусника, орієнтуйтеся на появу пари над поверхнею.
 
Крок 3
Додайте в молоко ½ ч. л. солі, 50 г вершкового масла 82,5%, 3 ст. л. цукру та 3 ст. л. рідкого меду. Добре перемішайте віничком, щоб усі інгредієнти розтанули та об'єдналися. 
 
Крок 4
Всипте 350 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, вбийте 1 яйце, влийте 3 ст. л. соняшникової олії та замісіть липке тісто.
 
Крок 5
Додайте 3 ст. л. волоських горіхів, 3 ст. л. родзинок, 3 ст. л. маку та добре вимісіть, щоб інгредієнти розподілилися по тісту.
 
Крок 6
Деко для випічки застеліть пергаментним папером і змастіть 20 г вершкового масла. Сформуйте з тіста кілька дисків з отворами посередині за бажаним розміром і викладіть на деко. Або з цієї кількості тіста зробіть лише одну калиту. Після цього корж чи коржі посипте 3 ст. л. маку та прикрасьте 100 г горіхів. 
 
Крок 7
Ставте випікатися калиту на 25 хвилин за температури  180 градусів. Але зауважимо, що час приготування залежатиме від розміру коржа. Його готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою. Встроміть її, а потім витягніть. На ній не повинно лишитися слідів тіста.
 
Крок 8
Як тільки калита приготується, дістаньте з духовки та змастіть 6 ст. л. рідкого меду за допомогою кулінарного пензлика. 

Раніше ми писали, як оригінально запекти в духовці курячі гомілки з картоплею за рецептом шеф-кухаря Клопотенка.