Як провести у космосі «генеральне прибирання»: дніпровські школярі вражають новітніми ідеями

photo_2024-01-04_10-12-49

Як відомо, чисто там, де не смітять. Але так вже влаштовані люди, що не можуть не смітити. Ні на Землі, ні за її межами. На жаль, у навколоземному просторі теж чимало всякого мотлоху – в основному, уламки супутників і космічних апаратів. І, хоча це сміття космічне, воно все одно залишається сміттям. Його треба прибирати! Дніпровські школярі пропонують зробити у космосі «генеральне прибирання». Свій спосіб вирішення питання запропонували понад 300 школярів Дніпропетровщини, проекти яких обговорювали спеціалісти та експерти ГО «Асоціація Ноосфера».

Почистити Всесвіт допоможуть роботи та дрони-камікадзе


Чудовим космічним двірником цілком може бути робот. А що? З начальством не сперечається і зарплати не просить. Ідеальний працівник.

– Ніхто не може краще прибрати сміття, ніж робот, – вважає Анастасія Шибилист, 11-класниця Магдалинівського ліцею, переможниця конкурсу шкільних робіт. – Людиноподібні роботи будуть прибирати невеликі шматки сміття, а з великими фрагментами впораються промислові машини, подібно до тих, що працюють на заводах. Думаю, що зробити таких роботів можливо у майбутньому також і у Дніпрі.
На думку Насті, космічні роботи можуть попрацювати і в земних умовах. Наприклад, на сортуванні наших відходів.

Софія Чернишова, яка навчається в дніпровській ЗОШ №67, також одна з переможниць конкурсу, вважає, що вирішити неземну сміттєву проблему можна за допомогою лазерів.

– Вразилася фільмом «Подорож на край Всесвіту», – зазначає Софія. – Ну і почала вивчати тему утилізації космічних відходів.
Андрій Сюх, учитель інформатики та фізик за освітою, вважає, що робота його учениці перспективна і в майбутньому задуми та ідеї школярки можуть бути реалізовані.

photo_2024-01-04_10-13-04-496x662

– Наше завдання полягало в тому, щоб підняти проблематику цієї теми, – розповідає педагог. – Над проектами ще подумаємо. Можливо, у боротьбі з космічним сміттям будуть ефективні потужні лазерні установки. Можливо, варто використовувати дрони-камікадзе, які будуть брати великі шматки супутників, щоб потім спалити їх в щільних шарах атмосфери.

photo_2024-01-04_10-13-29-497x662
Дитячі проекти працюють на майбутнє Дніпра


Зрозуміло, поки що йде війна неможливо говорити про практичну реалізацію проектів школярів. Але безперечно, що найкращі ідеї хлопців та дівчат отримають продовження у мирний час. У таких творчих змаганнях важливий як результат, а й сам процес. Подібні конкурси навчають молодь  думати, аналізувати, робити правильні висновки. Вони формують інтелектуальний потенціал Дніпра.

Нагадаємо, що ГО «Асоціація Ноосфера» давно ефективно співпрацює із міською владою. Користь такого співробітництва очевидна.

  – Одне з наших завдань – дати можливість презентувати молоді свої ідеї та задуми, – розповідає керівник соціальних проектів ГО «Асоціація Ноосфера» Ольга Зима. – У рамках наших освітніх ініціатив та конкурсів обговорюються найкращі STEM-проекти (Science – Technology – Engineering – Mathematics) школярів та студентів. В умовах війни це особливо важливо. Не можна поставити життя на паузу та позбавити юних талантів можливості проявити себе. Ми формуємо інтелектуальний потенціал, який згодом працюватиме на майбутнє Дніпра та України.
Понад 5 років ГО «Асоціація Ноосфера» допомагає міській владі розвивати STEM екосистему, дає можливість заповнити прогалини в освіті та можливість широкому загалу зануритися в інноваційне середовище. Підтвердженням цього є спільний проект Planetarium Noosphere, де діти можуть на практиці засвоїти закони фізики та астрономії. Наприклад, відчути силу тяжіння на різних планетах, а отже – сформувати уявлення про гравітацію.

 

За матеріалами Наше Місто.