Як у Дніпрі дитячі садочки працюють в умовах війни

dsc_0288-1

Восени минулого року у Дніпрі почали відкриватися дитячі садочки. Ті, в яких створені укриття, запрацювали в очному форматі. Але багато закладів все ще залишаються зачиненими, тож батьки дуже чекають на їх відкриття. Ще одна проблема, яка турбує багатьох: коли садочки у Дніпрі запрацюють повний день? Журналісти «Нашого міста»  знайшли  відповіді на ці та інші цікаві питання.

Нарешті можна гратися з однолітками

Варварі чотири роки, до дитячого садочка вона прийшла вперше. Дівчинка дуже рада, що в неї нарешті з’явилась нагода гратися та спілкуватися зі своїми однолітками.

dsc_0274

– Донька дуже хотіла до діток,  – розповідає Ірина Полежаєва, мама Варвари. –  Вона  мріяла дізнатись, що таке дитячий садочок. Їй тут дуже сподобалось – Варвара вже питає, коли прийде сюди знов.  У  перший ж день через повітряну тривогу довелось сидіти в укритті. Але  я впевнилась у тому, що там є все необхідне: іграшки, вбиральні, аптечка.  Садочок запрацював офлайн – і це чудово.   Нарешті діти мають змогу бути разом та займатися різноманітними  цікавими справами.

dsc_0281-1

У дитячому садочку № 309 «Зернятко», до якого  ходить Варвара, зараз працюють  шість груп: три  середні та три старші.  Загалом це біля 90 малюків. Звісно, кожного дня цифра виходить різна, бо хтось захворів,  хтось навпаки – одужав та повернувся до дитячого колективу.  Інша малеча займається дистанційно.

dsc_0327

Наш садочок відчинився 6 листопада 2023 року і почав працювати за графіком короткотривалого перебування, – зазначає  Світлана Атоян, директорка дитячого садочка № 309.  –  Інші шість груп працюють дистанційно. Перш ніж брати дітей, ми неодноразово проходили тренінг з евакуації, розробили алгоритм дій під час повітряної тривоги.  Укриття повністю відремонтували.   В ньому є все необхідне, аби діти могли продовжити там заняття з вихователями.

Повний день будуть працювати після Перемоги

Сьогодні у Дніпрі працюють більш ніж 50 садочків і 7 шкіл, в яких є дошкільні відділення. Їх відвідують більше 2 тисяч дітей.  Загалом понад 80 закладів поступово відкриються до кінця навчального року. Ще у 24 садочках будуть продовжуватись ремонти до вересня.  Поки що діти можуть знаходитись у садочку тільки у першій половині дня. Це відбувається через те, що під час війни немає змоги організувати денний сон.

dsc_0331

– Щодо режиму груп короткотривалого перебування, то зазначу: ми отримуємо листи від батьків з проханням зробити роботу садочків на повний день,  – зізнається  Олена Яковенко, заступник начальника управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради.  – Але в умовах дії воєнного стану це небезпечно. Бо уявіть собі: сигнал тривоги лунає, коли дитина спить. Її треба терміново розбудити, одягнути, вивести через вулицю в укриття – і все це під час загрози життю. Тож нині ми можемо лише пропонувати варіант, коли батьки приводять дитину на 4 години. Але віримо в перемогу України і сподіваємось, що скоро наші садочки запрацюють на повний день.

Можна брати з собою перекус

Чому в одних садочках  очно працюють тільки старші групи, а в інших – також молодші? Справа в тому, що короткотривале перебування передусім розраховане на середній і старший дошкільний вік. Насамперед для того, щоб діти могли соціалізуватись та  підготуватись до навчання в школі. Кількість дітей у групах короткотривалого перебування  –  до 15 чоловік.  Якщо дозволяє площа укриття,   до освітнього процесу в змішаній формі долучаються діти другої молодшої групи. 

dsc_0324

Зараз у Дніпрі діти перебувають тільки у групах короткотривалого перебування без харчування.  А що робити, якщо протягом тих чотирьох годин, які дитина знаходиться у садочку, вона захоче їсти? Заборони щодо   перекусів, принесених батьками, немає.  Але задля того, щоб у дітлахів не було    кишкових інфекцій та харчових отруєнь, краще брати з собою продукти, які  не потребують особливих температурних умов зберігання та додаткової обробки  –  миття, чищення. Зазвичай адміністрація садочків дозволяє приносити з собою  сухе печиво або хлібобулочні вироби з обмеженим вмістом цукру та без наповнювачів, синтетичних барвників, підсилювачів смаку. А також свіжі фрукти  –  яблука, груші –  та овочі (наприклад, сиру почищену моркву). Також можна взяти з собою  пастилу, пастеризований сік,   сушені овочі, фрукти та ягоди.

Продовження та інші новини Дніпра читайте на сайті "Наше Місто".