Як у Дніпрі допомагають людям, які постраждали від домашнього насильства

Дніпро продовжує піклуватись про жінок, які зазнали домашнього насилля. Для цього у місті створено Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Мамине щастя». У ньому вже місяць перебуває Олена (ім?я змінено). Жінку та її немовля чоловік вигнав із дому о 22:00. Сусіди викликали поліцію, яка спочатку направила жінку з дитиною в інший прихисток. Пізніше їх перевезли до «Маминого щастя». 

«Тут все чудово. Якщо чесно, то я не очікувала, що тут матиму другу сім?ю. Мені допомогли з проживанням — у мене тут окрема кімната, де мешкаю з моєю маленькою дитиною та старшим сином. Нам дали одяг, речі. Працюємо з психологами та юристами. Сину через те, що ми ВПО, вже допомогли зробити паспорт. Я дуже вдячна, бо якби не цей центр, я б і не знала що робити», — поділилась Олена. 

Цей центр має два відділення — для жінок з дітьми та для жінок без дітей. Дніпро — єдине місто в Україні, в якому є такий поділ центру на відділення  (для комфорту та кращого задоволення потреб зазначених категорій жінок).

«У «Маминому щасті» жінкам надають тимчасовий притулок та інші послуги на умовах стаціонарного перебування: психологічну, соціальну, юридичну допомогу. Мешканок відділення для матерів з дітьми також забезпечують продуктами харчування. Максимальний термін перебування у Центрі – 9 місяців. Оскільки центр допомагає жінкам, постраждалим від насильства, у приміщеннях відділень центру «Мамине щастя» вжито усіх необхідних заходів безпеки. На вході встановлені сталеві двері, цілодобово працюють чергові адміністратори, які мають пристрій для миттєвого виклику охорони («тривожна кнопка»), а адреси відділень засекречені. На сьогодні у нашому центрі проживають та отримують допомогу 21 жінка та 26 дітей. З них 14 – це внутрішньо переміщені особи», — розповіла директорка центру соціальної підтримки дітей та сімей «Мамине щастя» Марина Земенкова.

Для покращення умов проживання торік тут зробили поточний ремонт. Також оновили і матеріально-технічну базу.

«Відділення працює, надає мешканкам усю необхідну допомогу, є комфортним та безпечним. Тут роблять усе необхідне, щоб жінки та їхні діти почувались добре і могли підготуватись до самостійного життя поза центром. Звернутись до центру можна самостійно: телефон чергового адміністратора (цілодобово) відділення для жінок з дітьми: (099) 520 79 18 та телефон чергового адміністратора (цілодобово), відділення для жінок без дітей:  (099) 520 79 34. Або за скеруванням служби у справах дітей Дніпровського міського центру соціальних служб. Також до центру може доправити поліція, мобільна бригада соціально-психологічної допомоги або скерувати Денний центр соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі», — розповів заступник міського голови, директор департаменту соціальної політики Дніпровської міської ради Едуард Підлубний, який 5 серпня є черговим по місту. 

Він також перевірив пункт незламності у Дніпровському міському територіальному центрі у Шевченківському районі (вул. Панікахи, 95). 

«Він розрахований на 20 осіб. Тут відвідувачі можуть у разі тривалих відключень електроенергії зарядити гаджети, випити води чи теплих напоїв, розігріти свою їжу у мікрохвильовій печі. Тут є дизельний генератор, павербанки, зарядна станція, електричний чайник, термоси, аптечки, запаси питної та технічної води, чай, кава, цукор», — зазначив Едуард Підлубний.

На базі закладів соціального захисту працюють пункти незламності й в інших куточках Дніпра за такими адресами:

- відділення щодо надання послуг бездомним особам та особам з низьким рівнем доходів, вул. Лоцманська, 22-А;

- центр соціальної підтримки дітей та сімей «Довіра», вул. Тополина, 33;

- центр соціальної підтримки дітей та сімей «Обійми», вул. Яскрава, 41;

- центр соціальної підтримки дітей та сімей «Барвінок», вул. Янтарна, 45;

- Дніпровський міський терцентр у Шевченківському районі, вул. Панікахи, 95;

- Дніпровський міський терцентр у Індустріальному районі, вул. Осіння, 11-Б.