Як у Дніпрі підтримують маломобільних людей, евакуйованих з гарячих точок

mycollages-2 (1)

З початку війни життя людей з інвалідністю кардинально змінилося. Їм доводиться евакуйовуватися з рідних міст, які постійно обстрілює ворог, шукати притулку та розпочинати нове життя. У Дніпрі функціонує Громадська організація «Океан добра», члени якої з перших днів повномасштабного вторгнення мобілізували всі свої сили, щоб допомогти цій вразливій категорії населення. Детальніше – в матеріалі «Наше місто».

Центр тимчасового розміщення маломобільних людей похилого віку та людей з інвалідністю, евакуйованих з гарячих точок,був відкритий 24 березня 2022 року. Про це повідомила Голова ГО «Центр соціальної адаптації людей з інвалідністю «Океан добра» Ольга Волкова.

-Коли ми побачили, як виїжджають люди, я звернулася до керівництва міста Дніпро та Геннадія Корбана і завдяки цьому нам виділили окремі вагони для евакуації людей з інвалідністю. У нас на вокзалі швидко все організували, зробили «коридор», супроводжували. Допомагали рятувальники, правоохоронці. Постало питання – де розміщувати маломобільних людей – у загальних залах? Виникла ідея створити цей центр, -розповіла Ольга Волкова.

За її словами, у стислі терміни вдалося створити умови для маломобільних осіб.

-Коли ми отримали це приміщення, тут нічого не було. Ми все привели до ладу. Шукали спеціальні меблі, бойлери, сантехніку, тощо. Потім доєднались міжнародні фонди. Привезли стільці – туалети, ліжка, підйомники, крісла колісні, тощо. Окремо відзначу, що весь цей час міська влада Дніпра нас не просто підтримує, а завдяки їм ми функціонуємо. Лише опалення цієї будівля за місяць обходиться у 270 тисяч гривень. Для нас це непідйомна сума. Тож місто допомагає нам сплатити комунальні послуги.
Перші люди, що приїхали до центру, були з Харкова, Маріуполя та Авдіївки. Пізніше стали транспортувати маломобільних осіб і з Запорізької області, і з Херсонської. Зараз пожвавилась евакуація людей з Донецької області, де тривають бойові дії. Лише в день візиту журналістів привезли трьох.

– Коли привозять людину, ми її обов’язково купаємо. Це моя основна вимога до санітарів. Потім перемо усі речі особи, бо більшість приїздять звідти, де немає світла та води. Ми одягаємо людину у чисте, годуємо і даємо можливість виспатися, – повідомила Ольга Волкова. – Дехто живе у нас понад рік, бо не має громадянства або   особу не підтверджено. Багато людей, які взяли з собою лише паспорт та ідентифікаційний код. Тому ми відновлюємо пенсійні посвідчення, відкриваємо рахунки у банку, оформлюємо інвалідність.
Ольга Валеріївна розповіла, що протягом часу, поки маломобільні люди перебувають у центрі, їх вчать сідати у ліжку, користуватись креслом колісним та ходунками.

-Санітари навчені опікуватися людьми з інвалідністю, – підкреслила Ольга Волкова. – У приміщеннях, де перебувають маломобільні люди, ми встановлюємо стілець-туалет. Звільняємо місце для проїзду кресла колісного, щоб було зручно. Все робимо, як для себе. Зараз ми єдина організація, що приймає таких людей.
За словами пані Ольги, на сьогодні в Центрі є 150 місць. Усього пройшло через «руки» ГО майже 2500 осіб, а зараз на піклуванні знаходиться 70 людей.

Ніна Миколаївна приїхала з Авдіївки. 84-річна жінка каже, що отримала три контузії.

-Нас постійно бомбили. Коли розбили мій будинок, я жила у сусідів тиждень, бо у них є підвал. Там були і поранені, їм господарі будинку робили перев’язки, – пригадує Ніна Миколаївна. –  Потім прийшли військові, сказали, що вивезуть нас з міста і потрібно взяти з собою документи. Я вже не ходила, бо відмовили ноги. Мене тягнули волоком аж до Хіміка, а це близько кілометра. Там чекали наші хлопці, нас повезли в одне з прифронтових міст. Погодували добре та дали одяг. Оце, що на мені, все звідти. Після чого волонтери доправили мене до Дніпра. До війни у мене був свій будинок, господарство, город. Дуже хочу додому, хоча знаю, що його вже немає. У мене є донька, але вона зараз у Польщі. А син залишився в іншому місті.  У цьому центрі мені дуже подобається. Тут тепло, затишно, годують тричі на день.

Продовження та інші новини Дніпра на сайті "Наше Місто".