Як у Дніпрі отримати антибіотики за рецептом та оплатити лікарням за послуги: відбулись зміни (Відео)

лекарства таблетки болезнь корона грипп больница температура

Від серпня 2022 року пацієнти почнуть отримувати електронні рецепти для придбання антибіотиків власним коштом. Це перший етап програми. За словами директорки Східного міжрегіонального департаменту НСЗУ Наталії Будяк, це також перший крок у розв`язанні проблеми неконтрольованого вживання лікарських засобів, повідомляє Горсовет з посиланням на  Дніпро TV.

«Нововведення діятиме в рамках перехідного періоду в медичних закладах, які працюють з електронною системою. Якщо медзаклад не підключений до електронної системи, то він може виписувати паперовий рецепт. Електронний можна отримати у будь-якого лікаря незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем, проте необхідною умовою є реєстрація в електронній системі охорони здоров?я. Кожен пацієнт може це зробити або уклавши декларацію, або зареєструвавшись у системі у будь-якого лікаря», — зазначила Наталія Будяк. 

Крім цього, НСЗУ знову платитиме лікарням за фактично надані послуги на основі електронних даних. Останні зміни в постанову № 1440,  які були затверджені Кабміном, стосуються програми реалізації медичних гарантій і повертають оплату медичним закладам, які уклали договір з НСЗУ за фактично надані послуги та пролікованих пацієнтів. 

«По-перше, знову стає обов’язковим подання звітів про медичні послуги та застосовується оплата на основі цих звітів, сформованих в електронній системі  охорони здоров’я. Винятком є ті медичні заклади, які станом на перший день звітного періоду розташовані в районі бойових дій або перебувають у тимчасовій окупації.

Через місяць після того, як відповідну територіальну громаду виключено із зазначеного переліку, розпочинається оплата за фактично надані послуги. І, по-друге, НСЗУ виплачуватиме фіксовану суму на рівні 1/12 від запланованої вартості медичних послуг тим закладам, які станом на перший день звітного періоду розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають у тимчасовій окупації», — зазначила Наталія Будяк. 

Наразі в Дніпропетровській області є сім громад, які продовжують отримувати стабільне фінансування у вигляді фіксованих виплат, а саме — дві громади Криворізького району (Широківська та Зеленодольська) та п`ять громад Синельниківського району (Великомихайлівська, Маломихайлівська, Новопавлівська, Межівська та Покровська). Решта медичних закладів отримуватимуть оплату на основі електронних даних.

Це дозволить закладам, у яких зріс потік пацієнтів, отримувати більше коштів за договором з НСЗУ і мати більше можливостей для надання якісної допомоги пацієнтам.

Нагадаємо, раніше ми писали У Дніпрі відновили роботу маршрутки, які скасували з лютого   У Дніпрі з сьогоднішнього ранку, 18 липня, відновив роботу автобусний маршрут №87Б. Також відбудуться зміни і в роботі маршруток №87А. 

Вночі Нікополь обстріляли з "Градів" двічі: мер розповів подробиці.   Пошкоджено багато приватних будинків, близько 30. Пошкоджено лікарню, Пошкоджено інфраструктуру енергетичну, промислову, порт, - каже мер Нікополя.