Як в Україні отримати грошову компенсацію за зруйноване житло через Дію

photo_2024-02-07_15-29-42

Торік у застосунку Дія з’явилася нова послуга. За допомогою неї усі українці, які втратили житло через збройну агресію Росії, можуть отримати компенсацію від держави. Як подати заявку на відшкодування, – розповість «Наше Місто».

Через російське повномасштабне вторгнення будинки багатьох українців були зруйновані частково або повністю. Тому була створена програма «єВідновлення». Вона надає державну допомогу мешканцям пошкодженого майна.

Хто може отримати компенсацію за зруйноване житло
Згідно із Законом України № 2923-IX, компенсацію можуть отримати:

Власники нерухомості, яка була зруйнована внаслідок воєнних дій
Мешканці житла, яке зазнала руйнації під час військових дій
Особи, що мали законне право на проживання в помешканні, яке було зруйновано під час війни
Тобто право на отримання компенсації мають лише ті особи, які були власниками, законними орендарями або мешканцями нерухомості на момент її руйнації. Якщо житло зазнало знищення після того, як власник, орендар чи мешканець його покинув, то право на отримання компенсації відсутнє.

Як отримати компенсацію: покрокова інструкція.
Спершу потрібно завантажити на пристрій останню версію застосунку «Дія». Його можна знайти у Google Play або App Store, залежно від операційної системи.
Далі потрібно увійти в додаток, використовуючи BankID, ID-карту або закордонний паспорт (якщо у вас немає BankID, його можна отримати у одного з банків-партнерів).
Далі необхідно знайти розділ «єВідновлення» і натиснути «Подати заявку на компенсацію за зруйноване житло».
Заповніть заявку та додайте необхідні документи, вказавши свої особисті дані та інформацію про зруйноване житло.
Далі потрібно лише очікувати рішення.
Коли рішення буде схвалене – ви отримаєте компенсацію.
Які документи потрібні для отримання компенсації
Для того, щоб отримати компенсацію за зруйноване житло, необхідно надати у Дію такі документи:

Паспорт громадянина України.
Документ, що підтверджує право власності на житло, яке було зруйновано.
Докази у вигляді фотографій. У них мають бути зафіксований загальний вигляд будинку та пошкодження, які були завдані внаслідок воєнних дій.
Акт на обстеження зруйнованого житла. Його можна отримати від органів місцевого самоврядування за місцем розташування житла.
Також, у випадку, якщо заявник належить до пільгової категорії, можуть знадобитися додаткові документи. Наприклад, довідка про інвалідність тощо.
Для того, аби подати ці документи до застосунку Дія, потрібно натиснути кнопку «Додати документи». Далі обрати необхідні файли.
Якщо самостійно додати документи до заявки не виходить, можна звернутися до центру надання адміністративних послуг.

Терміни отримання компенсації за зруйноване житло
Згідно із Законом України, строк розгляду поданої заяви становить до 30 днів, але він може бути продовжений у випадку необхідності додаткової перевірки чи отримання додаткових документів.

У випадку позитивного рішення щодо виплати компенсації, кошти будуть перераховані протягом 10 днів з моменту їх надходження. Таким чином, якщо ви подали заяву на компенсацію за зруйноване житло через Дію, ви можете очікувати отримання компенсації протягом 30-60 днів.

Як можна отримати юридичну допомогу
Загалом українці можуть отримати юридичну допомогу кількома способами:

Безкоштовна допомога. В українців, які належать до певних категорій, є можливість отримати консультацію та юридичну допомогу безкоштовно. До таких осіб належать малозабезпечені громадяни, люди з інвалідністю, ветерани війни та учасники бойових дій, члени їх сімей тощо. Для отримання безкоштовної юридичної допомоги слід звернутися до відповідного центру або бюро правової допомоги.
Платна допомога. Таку допомогу та консультацію можна отримати від приватних юристів. Вартість таких послуг визначається юристом самостійно.
Онлайн. Дистанційні консультації від юристів можна отримати на сайті правових консультацій Міністерства юстицій тощо.