Як вберегтись від сонця у Дніпрі і що робити в разі теплового удару

Сонячні та теплові удари. Як від них вберегтись, коли стовпчик термометра перевищує позначку у 30 градусів, а сонце в зеніті? Лікарі радять: більше води, капелюх на голову і триматись у тіні. Втім, що робити, якщо все ж стало зле? І яка погода буде у Дніпрі найближчими тижнями?

Одною із найбільших загроз влітку є сонячний та тепловий удар від якого страждають люди всіх вікових категорій. Та найбільш уразливі – діти та люди похилого віку. Під час відпочинку чоловікові Інни раптом стало зле. Ще мить – і знепритомнів би. Але жінка відреагувала блискавично.

«Було з моїм чоловіком, коли ми поїхали на риболовлю в нього був тепловий удар йому було погано, температура висока і спітнів він, було погано. Клала в ліжко, компреси з холодної води і пити давала, він полежав і на ранок йому стало краще», — розповіла дніпрянка Інна Успенська.

Від пекучого сонця страждають і спортсмени. Грати у спеку важко, каже волейболіст Давид Перков. Одразу починає нудити та паморочитись у голові.

«Грали вчора у волейбол з часу до дев’яти вечора на Монастирському острові, було дуже спекотно, всі згоріли, але нас спасала вода, річка, холодна вода та тінь», — сказав спортсмен Давид Перков.

Млявість, нудота, підвищена температура, втрата свідомості – перші ознаки теплового і сонячного ударів. Щойно побачили, як людині зле, слід негайно діяти, радить лікарка.

«Провести або віднести людину в затінок, розкрити поверхню тіла та розстібнути ґудзики, які заважають людині, якщо в людини гіпотермія або висока температура ми можемо дати жарознижуючі препарати та починати відпоювати людину водою кімнатної температури», — повідомила сімейна лікарка Ольга.

А ще – слід прикласти прохолодний компрес і викликати швидку.

Дніпрянам слід на найближчий місяць добре усвідомити ці заходи безпеки і алгоритм дій в разі удару. Адже, за пронозами синоптиків, опадів не буде, а температура повітря сягне 30-ти градусів тепла.

«Спека вже, в нас зараз середня добова температура вище норми на 3-4 градуси. Літо почалось  в терміни до багаторічних, весна в нас дуже рання і тепла, ми побили багато температурних рекордів, а літо, як і останні 10 років, спекотне і сухе, в нас недостаток вологи», — зазначив Василь Гринчак, начальник Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології.

Тож у спекотні дні намагайтесь уникати сонця у проміжку з 11-тої до 16-тої години. Саме в цей час промені найагресивніші. Тікайте в тінь, вдягайте капелюх, обов’язково беріть із собою пляшку з водою і старайтесь вдягатись у натуральні тканини, які пропускають повітря.

Джерело: ДніпроТВ