Як ветерану війни отримати нову професію у Дніпрі?

still1212_00002-1-1536x864

Повернення військовослужбовця до цивільного життя може бути складним та довготривалим процесом. Адаптація до нових умов, пошуки роботи та початок нового життя -  все це буває досить непросто. Чи існують у Дніпрі програми безкоштовного навчання для ветеранів війни? Яку професію може здобути людина яка тільки нещодавно захищала країну зі зброєю в руках? Скільки триває навчання на нову спеціальність та куди звертатись, щоб його пройти? Про це все розповість «Дніпро Оперативний». 

У Дніпровському міському центрі зайнятості існують декілька різних варіантів програм безкоштовного навчання ветеранів. А також курси підвищення кваліфікації, або перекваліфікації.  

«Для осіб, які перебувають у нас на обліку в якості зареєстрованого безробітного, видається сертифікат на навчання і людина може обрати будь-який навчальний заклад, який має відповідні документи, ліцензії на право викладання за тією чи іншою програмою. Якщо у нас людина не перебуває на обліку, навіть якщо вона працює, або займається медичною/психологічною реабілітацією, то вона може отримати ваучер на навчання. Ваучер це програма, яка дозволяє людині отримати або другу вищу освіту, або підвищити рівень вищої освіти, або перенавчитись за робітничою професією. Тут вже навчальні заклади можна обрати по всій країні. Ваучер видається особам, які були звільнені і які впродовж трьох років з дня звільнення, звернулись до служби зайнятості для оформлення такого ваучера. Я маю на увазі учасники бойових дій, та особи з інвалідністю внаслідок війни», - розповіла Марина Балицька, начальник відділу активної підтримки безробітних Дніпропетровського центру зайнятості
Також в державному центрі зайнятості існує нова, експериментальна програма, започаткована минулого року спеціально для ветеранів війни та осіб які отримали інвалідність внаслідок війни.

При цьому людина, не перебуваючи на обліку в центрі зайнятості, отримує направлення, обирає будь-який центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості й може пройти навчання за кошти фонду. 

Перелік курсів та спеціальностей, які можна безкоштовно здобути за цією програмою, - дуже великий. З ним можна ознайомитись на сайті державної служби зайнятості у розділі “Навчання”. Найбільшим попитом серед таких курсів користуються професії IT сфери (графічний та веб дизайнер, оператор з обробки інформації, тощо). 

Після того, як людина обрала собі спеціальність для навчання в центрі зайнятості, її направляють в центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, де особа і отримує освіту. Здобути нову професію в рамках програми можна в термін від трьох до восьми місяців, залежно від складності професії. Також в цьому закладі можна підвищити кваліфікацію за здобутою раніше спеціальністю буквально за три місяці навчання.

«Тобто за достатньо короткий термін, за бажанням можна підвищити рівень кваліфікації, отримати посвідчення про підвищення кваліфікації сертифікат і працевлаштуватись. Перевагою є те, що і за професіями і курсами підвищення кваліфікації  ми впровадили очно-дистанційне навчання, дистанційну форму. Це є досить зручно для слухачів і досвід показує що якість навчання при цьому не знижується. Тобто ми можемо надати нові знання, навчити, навіть дистанційно», - зазначив Сергій Сороквашин, заступник директора з навчально-методичної роботи ДЦПТО.
Отже, після повернення з фронту у ветерана є широке коло можливих спеціальностей, котрі він може опанувати безоплатно в рамках різноманітних програм. За детальною інформацією звертайтесь до дніпровського центру зайнятості за адресою вулиця Авіаційна, 41. Також довідки можна отримати:

на гарячій лінії центру +380 800 600 288


на офіційному сайті компанії 

 

За матеріалами Дніпро Оперативний.