Як війна вплинула на фауну Дніпропетровщини

haliaeetus_albicilla_svolvaer_2012-1-993x662-1

 Від воєн страждає все живе. Внаслідок обстрілів, вибухів і пожеж гине величезна кількість тварин, птахів, рептилій, земноводних і комах. Колись світові війни майже знищили в Європі зубрів. А в Україні повністю зникла поліська популяція ведмедя. Нинішня російсько-українська війна також згубно позначилася на нашій фауні. Про те як вплинули воєнні дії на тваринний світ розповість «Наше місто».

Птахи облітають райони боїв


Зоологи зазначають, що після початку великої війни суттєво змінилися пташині міграції. Це зрозуміло! Пернаті зовсім не хочуть постраждати від снарядів і куль і тому, про всяк випадок, облітають найнебезпечніші регіони.

 
– Звичайно, війна внесла свої корективи в пташину логістику, – констатує Олександр Пономаренко, старший науковий співробітник природного заповідника «Дніпровсько-Орільський». – Приміром, міграція гуски розтягнулася в часі. Якщо раніше вона була масовою і щільною, то тепер спостерігаються лише окремі зграйки. Ймовірно, обережні птахи здебільшого летять не найкоротшим шляхом, а по дузі, облітаючи райони бойових дій.


Безумовно, величезної шкоди природі завдав підрив Каховської ГЕС. В «Асканії-Новій» різко скоротилася чисельність журавлів.

– Велика кількість птахів любила зупинятися на Чапельському поду (так називають унікальну депресію рельєфу, що періодично заповнюється талими водами – Авт.), – продовжує зоолог. – Під підживлювався водою зі зрошувальної системи, але після руйнування греблі все тут обміліло, і журавлі зникли.


Науковці всього світу відзначають, що в останні два роки пернаті хижаки взагалі воліють облітати більшу частину нашої країни. Йдеться про рідкісного птаха – великого підорлика, який змінив звичний міграційний маршрут. Британські орнітологи з’ясували, що до початку повномасштабної війни в Україні зупинялися 90% досліджуваних птахів, а після – лише 32%. Деякі хижаки взагалі вважали за краще не випробовувати долю і летіти над іншими країнами.

ponomarenko-voter-3-993x662-1

Продовження та інші Новини Дніпра читайте за посиланням.