Як врятувати тварин в спеку: поради для дніпрян

maxresdefault - 2024-07-12T002207.969

25 відсотків вуличних котів та собак гинуть від спраги у спекотну погоду. Зоозахисні організації закликають допомагати найпростішим – водою та доступом до затінку. Проте створюють і нові ініціативи. Що пропонують волонтери? Та як можна допомогти вуличним і домашнім улюбленцям, коли на вулиці +40?

Аномальні температури впливають на стан не лише людей, а й тварин. За статистикою близько 25 відсотків безхатніх тварин гинуть від спраги.

«Тварини вони б жили собі і жили, якби людина її не приручила, і це наша відповідальність. Тому не заважайте їм ховатись від сонця – це найперше, ну і всюди, де ви можете лити воду, давати їжу, не проходити повз», — зазначив Ігнат Туренко, волонтер евакуації «Save Animals Ukraine».

Організація «Save Animals Ukraine» щороку проводить ініціативу «воду тваринам». Цьогоріч вигадали новий лайфхак.

«Є ось ініціатива нова під кондиціонери, там, де скапує конденсат підставляти якісь ємності, щоб туди стікала вода. Ми стикнулись з тим, що людям казали, що так не можна, там не чиста вода, але обираючи між вижити тварині з не чистою водою, або вмерти від спеки, краще нехай буде так», — сказав Туренко.

Тварини температуру 37+ переносять дуже важко. Перегрів та сонячний удар наразі не рідкість.

«Основні ознаки гіпервентиляція – поверхневе дихання, віддишка; гіпертермія – підвищена температура; саливація – слюновиділення велике і апатичний стан, тваринка намагаєтсья кудись залізти, спрятатись», — розповів В’ячеслав Бондаренко лікар ветеринарної клініки «Пульс».

У такому випадку не можна давати ліки, що понижають температуру, обливати холодною водою чи обтирати рушником. Так можна лише погіршити стан улюбленця. 

«Спочатку тваринку додому, намочити лапки та покласти під кондиціонер, якщо тваринці не становиться легше в перші там хвилин 20-30 – тоді вже до ветеринарної клініки», — розказав лікар ветеринарної клініки «Пульс».

Варто потурбуватись і про домашніх тваринок. ветеринари радять забезпечити постійний доступ до чистої прохолодної води, не гуляти по гарячому асфальту у спеку. Тваринку можна стригти, але не збривати шерсть повністю, бо волоски захищають від перегріву.

Джерело: ДніпроТВ