Як захистити себе від повернення COVID-19: поради для жителів Дніпра

ковид

У Жовтих Водах епідемічний поріг захворювань на ГРВІ та Ковід-19 перевищено майже вдвічі. Згідно з наказом МОЗ там нині вводять посилений протиепідемічний режим. Відтепер прийом пацієнтів із симптомами ГРВІ відбуватиметься на відокремленому прийомі. Запроваджують обов’язковий масковий режим у закладах освіти та рекомендований – на об’єктах торгівлі. Дистанційне навчання за відсутності понад 20% дітей у класі. У Дніпрі не перевищено епідемічний поріг захворюваності на грип, ГРВІ та COVID-19.

Втім не ковідом єдиним. ГРВІ – хвороби, які нікуди не зникли. “Сезонні” віруси наздоганяють майже кожного дніпрянина.

“Ось у мене донька теж раптом захворіла. Боліло у грудях. Ну, слава Богу, зробили аналізи. Вона захопилась антібіотиками, а воно на кишківник їх віддалося, десь минулого тижня, нещодавно”, – згадує дніпрянка Маргарита.

До основних груп ризику належать: медичні працівники, вагітні жінки, літні люди та люди з хронічними захворюваннями.

У Жовтих водах через перевищення епідпорогу захворюваності на ГРВІ запровадили посилений протиепідемічний режим.

А от у Дніпрі кількість виявлених випадків Ковід-19 та ГРВІ хоч і зросла, втім поріг не перевищений, запевняють спеціалісти.

“В порівнянні з попереднім тижнем захворюваність зросла на 11%, в тому числі серед дорослого населення на 13%, серед дітей на 7%”, – розповідає лікарка-епідеміолог Марина Сиверин.

Найдієвіша профілактика грипу — щорічна вакцинація, кажуть лікарі. Проте нині вона є лише рекомендованою і не входить до переліку безоплатних вакцин.

“Вакцинація залишається єдиним дієвим способом профілактики і грипу, і короновірусної хвороби. Наразі вакцинація від короновірусної хвороби безкоштовна у всіх центрах первинно-медичної допомоги міста Дніпра, щепитися може будь-який бажаючий в незалежності від місця, де він уклав декларацію”, – пояснює головна спеціалістка департаменту охорони здоров’я населення ДМР Тетяна Мартиненко.

Тож вакцинуватися від “ковіду” можна безкоштовно у спеціалізованих пунктах та в амбулаторіях через запис у сімейного лікаря. А от за щеплення проти ГРВІ доведеться заплатити. Придбати вакцини можна в аптеках та звернутись до медичних закладів міста, аби зробити щеплення.

 

За матеріалами ДніпроTV.