Які аналізи потрібно здати після укусу кліща і скільки це коштує

znimok-ekrana-2024-04-11-105039

Сезон активності кліщів у самому розпалі. Крім неприємних відчуттів, укус цієї комахи може нести й небезпеку, адже кліщі переносять збудників багатьох захворювань, таких як бореліоз, кліщовий енцефаліт та інші. Тож важливо не лише правильно його видалити, а й пройти обстеження, щоб вчасно виявити можливе зараження. Яка вартість таких досліджень у Дніпрі – дізнавались журналісти «Наше місто».

Після укусу кліща потрібно якнайшвидше звернутися до медичного закладу. Лікар огляне місце укусу, оцінить ризик інфікування та призначить необхідні обстеження.

Зазвичай рекомендується здати аналіз крові на бореліоз та кліщовий енцефаліт. У приватних лабораторіях Дніпра вартість обстеження може варіюватися залежно від переліку аналізів та інших факторів.

 
-Виконуються аналізи на хворобу Лайма та кліщовий вірусний енцефаліт, – повідомила представниця лабораторії «Invivo» Тетяна, -Звертатись потрібно натщесерце. Термін виконання – 3 дні, без врахування дня здачі аналіза.

Хвороба Лайма

  • Антитіла М – 380 грн
  • Антитіла G – 380 грн

Вірусний енцефаліт

  • Антитіла М – 400 грн
  • Антитіла G – 400 грн

Додатково потрібно сплатити 60 гривень за забір крові. Також у цій лабораторії пропонують дослідити і кліща. Це коштує 550 гривень.

В лабораторії «Synevo» пропонують пакет послуг «Після укусу кліща», до якого входить загальний аналіз крові, а також два показники на антитіла до борелії. Вартість даного обстеження – 890 гривень, плюс 60 грн за забір крові. Як повідомив представник лабораторії Артем, термін виконання аналізу – 2 дні.  

В лабораторії «Байєр» вартість таких досліджень – 300 гривень. Як за аналіз на антитіла М, так і G. Термін виконання – 6 робочих днів.

 
За потреби, дослідіть кліща. Це допоможе визначити, чи був він заражений збудниками інфекцій. У Дніпропетровському обласному центрі контролю та профілактики хвороб вартість такого дослідження – 132 гривні.

 
-Кліща краще помістити у скляний посуд, туди можна покласти ватний тампон, змочений водою і щільно закрити, – повідомила представниця лабораторного центру Раїса. – Результати дослідження будуть готові впродовж доби.


Матеріал приймають з 8:00 до 15:00, окрім вихідних. Адреса: м. Дніпро, вул. Госпітальна,6.