Які ліки можна придбати за е-рецептом та як його отримати

liki-za-e-receptom-amp

З 2023 року в Україні впроваджено е-рецепти на всі рецептурні ліки. Це означає, що пацієнти можуть отримати ліки за рецептом, виписаним в електронній системі охорони здоров'я. Проте існує ряд виключень, про які слід знати. Про це детальніше розповість «Дніпро Оперативний».

Що таке е-рецепт?

Е-рецепт – це електронний аналог паперового рецепту, який виписується в системі E-heals, і відправляється хворому у вигляді смс-повідомлення. Ця державна програма називається «Доступні ліки», і використовується для відпуску рецептурних ліків в аптеках.

Переваги е-рецептів:

Зручність: вони завжди доступні в мобільному додатку "E-heals".
Безпека: рецепти захищені від підробки.
Контроль: такі рецепти дозволяють лікарям відстежувати, які ліки приймає пацієнт.
Економія часу: е-рецепти можна отримати онлайн, не відвідуючи особисто лікаря.
Зазначимо, що паперові рецепти, виписані до 1 квітня 2023 року, залишаються дійсними.

Як отримати е-рецепт?

Існує два способи отримати е-рецепт:

Отримати е-рецепт під час особистого прийому у лікаря. Запишіться на прийом до лікаря: особисто, через електронну систему запису або за телефоном. Під час прийому лікар направить вас на обстеження, на основі якого, випише е-рецепт в електронну систему охорони здоров'я (ЕСОЗ). Після цього ви отримаєте повідомлення на телефон з номером е-рецепта та штрих-кодом.
Отримати е-рецепт онлайн. Деякі лікарні та приватні клініки пропонують консультації з лікарями онлайн. Під час онлайн-консультації: поясніть лікарю, які ліки вам потрібні, додайте результати обстежень або інші документи, які підтверджують необхідність цих лік. На основі цього лікар випише е-рецепт в ЕСОЗ. Далі ви отримаєте повідомлення на телефон з номером е-рецепта та штрих-кодом.
Після того, як ви отримаєте е-рецепт, ви можете використовувати його для придбання ліків в аптеці.

Які ліки можна придбати за е-рецептом?

За е-рецептом можна придбати всі рецептурні ліки, які зареєстровані в Україні. Це стосується як вітчизняних, так і імпортних препаратів. 

Наприклад, для лікування гіпертонії, цукрового діабету, бронхіальної астми, протипаркінсонічні препарати з повним або частковим відшкодуванням вартості препарату державою

Які ліки можна придбати лише за е-рецептом?

В Україні всі рецептурні ліки можна придбати лише за е-рецептом. Це означає, що пацієнтам потрібен е-рецепт від лікаря, щоб купити будь-які ліки, які раніше відпускалися за рецептом. Деякі з найпоширеніших ліків, включають:

Антибіотики, 
Протисудомні препарати,
Гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні), 
Препарати для нормалізації артеріального тиску, серцевих хвороб,
Препарати для розрідження крові, 
Антидепресанти, нейролептики та релаксанти, 
Стероїдні лікарські засоби, 
Деякі антигельмінтні препарати, 
Знеболювальні та жарознижувальні,
Ліки від кашлю, 
Антигістамінні (протиалергічні) препарати, 
Наркотичні (психотропні) ліки.

В яких випадках можна придбати ліки за паперовим рецептом?

1. Ліки виготовляються в аптеці за індивідуальним прописом лікаря. Це стосується ліків, які не можна купити в готовому вигляді, і які готуються в аптеці з урахуванням індивідуальних потреб пацієнта.

2. У лікаря немає можливості сформувати е-рецепт. Це може бути пов'язано з відсутністю інтернету, перебоями з електропостачанням або технічними проблемами з системою ЕСОЗ.

3. Пацієнт знаходиться на території, де ведуться активні бойові дії, або на прифронтовій території, де є проблеми з доступом до інтернету. У таких населених пунктах доступ до ЕСОЗ може бути обмежений або неможливий.

Що робити, якщо ви втратили рецепт?                                        

Звернутися до лікаря, який виписав рецепт: лікар може виписати вам новий рецепт. У деяких випадках вам може знадобитися повторно здати аналізи або пройти обстеження.
Звернутися до аптеки, де ви купували ліки: деякі аптеки можуть мати копію вашого рецепта.
Використати мобільний додаток "e-Health": якщо ви зареєстровані в ЕСОЗ, ви можете знайти там електронну копію вашого рецепта.