Які нові імена пропонують місту Новомосковьк

photo_2023-02-06_12-35-35

У Новомосковську триває кампанія з перейменування міста. Назва походить від столиці країни-агресора, тож попадає в перелік міст, назва яких має бути змінена через приналежність до російської імперської політики. Під час опитування місцевих мешканців найбільш популярним варіантом став Січеслав. За нього віддали голоси 27% людей, які прийняли участь в опитуванні. Проте Січеславом Новомосковську бути не судилося, пише “Наше місто” з посиланням на Український інститут національної пам’яті.

В Інституті зазначають, що пріоритетом деколонізації є повернення історичних назв. До 1794 року Новомосковськ називався Самар, Самарчик, Нова Самара.

Також в організації зазначили, що перейменування міста на Січеслав може викликати непорозуміння після того, як Дніпропетровська область, ймовірно, отримає назву Січеславська.

«У перспективі, після закінчення воєнного стану, Дніпропетровську область можливо буде перейменовано на Січеславську. У такому випадку перейменування міста Новомосковська, який не є обласним центром, на Січеслав може призводити до певних непорозумінь», — йдеться у коментарі Інституту.