Які пільги отримують багатодітні мами у Дніпрі

b81e5e1b-0ab6-4e3c-912b-524aeeed2969

У Дніпрі, як і в багатьох інших містах, існує категорія жінок, які присвятили себе вихованню великої кількості дітей. Це багатодітні мами та жінки, яким присвоєно звання “Мати-героїня”. Їхній побут наповнений щоденними клопотами та викликами, адже забезпечити гідне життя для такої кількості дітей – нелегке завдання. Саме тому держава надає їм всебічну підтримку. Які ж види допомоги доступні цій категорії жінок, дізнавались журналісти «Наше місто».

-Для підтримки багатодітних сімей Управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради здійснюють встановлення статусу та видачу посвідчень батькам багатодітної сім’ї та дітям з багатодітної сім’ї відповідно до  Порядку виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України, – сказала заступниця начальника Правобережного управлянні соціального захисту населення по Новокодацькому району Світлана Вовк. – На підставі отриманих посвідчень багатодітні сім’ї мають право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг.

За наявністю у багатодітної родини дітей віком до шести років Управлінням призначається і виплачується допомога на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях. Призначення державної допомоги починається з народження третьої або наступної дитини та продовжується щомісячно до того моменту, коли дитина досягне 6-річного віку, починаючи з місяця, в якому була подана заява разом з усіма необхідними документами.

-Допомога надається одному з батьків дитини, які постійно проживають разом з дитиною, – додала Світлана Вовк. – Допомога призначається на третю і кожну наступну дитину з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця по місяць досягнення дитиною 6-річного віку включно. Допомога призначається  у розмірі 2100 гривень, щомісячно.
Також для підтримки багатодітних сімей за наявністю у такій родині  п’ятеро і більше дітей матері такої родини на підставі Указу Президента України надається почесне звання «Мати-героїня» та Управлінням виплачується одноразова винагорода таким жінкам.

-Сума винагороди обчислюється виходячи з розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого з 1 січня року, в якому жінці було присвоєно почесне звання та виплачується через відділення поштового зв’язку Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» або шляхом перерахування коштів на особистий банківський рахунок. У 2024 році така виплата складає 30280 грн, – повідомила Світлана Вовк.

Варто зауважити, що під час повномасштабної війни багатодітні сім’ї отримують допомогу від держави та міжнародних організацій. Також держава виконує всі соціальні зобов’язання перед багатодітними батьками.

 В Управліннях соціального захисту населення Дніпровської міської ради на обліку перебуває:

  • багатодітних сімей, які отримують допомогу на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях – 4840;
  • Встановлено статус та видано посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім’ї  у 2023 – 1869, 2024 – 574;
  • Виплачено винагороду жінкам, яким присвоєно почесне звання «Мати-героїня» у 2024 році – 5 жінок.