Які у Дніпрі найкращі місця для зимової риболовлі

photo_2024-02-02_14-37-12

Рибалок у нас хоч греблю гати. Тільки у Дніпропетровській області затятих любителів риболовлі – близько 200 тисяч! Звичайно, у воєнний час, коли введено обмеження на вихід на воду (човни, катери), кількість любителів порибалити дещо зменшилася. Але все одно вражає. Де в межах міста є рибні місця? Де можна і не можна ловити рибу? У темі розбирався журналіст «Нашого міста».

Топові місця зимової риболовлі
У недавньому минулому ми мали окремі «рибні» дні – четверги. Але для справжніх рибалок кожен день рибний. Де найчастіше щастить дніпрянам? Зрозуміло, щасливі рибні добувачі не люблять видавати свої секрети. Тут все індивідуально.

Тому про найбільш топові місця зимової риболовлі нам розповів Роман Новицький, авторитетний іхтіолог, завідувач кафедри водних біоресурсів та аквакультури Дніпровського агроекономічного університету.

– У межах обласного центру кращі рибні місця – це затоки Дніпра поблизу мікрорайонів Перемога-1-6, Ломівській (колишній Фрунзенський), Парус, – розповідає зоолог. – На Мандриківській затоці (жилмасив Перемога) по морозцю спостерігалися натовпи рибалок-мисливців за пліткою, карасем, невеликим лящем. Нещодавно на льоду цієї затоки налічувалося до 100-120 рибалок. Щоправда, “козлик” (підліщик) і плітка тут йдуть слабо. Там же на блешню намагаються спокусити судака, але хижак вередує. Одним словом, початок “глухозим’я”.

Досвідчені рибалки на тонкі (делікатні) снасті ловлять карася, якому холодна вода тільки додає апетиту.

Зоолог додав, що взимку гірше став клювати окунь, зате, якщо пощастить можна добути важку щуку.

– Окунь після встановлення першого льоду (“перворідки”) практично повсюдно прийшов до тями і перестав стрімголов кидатися на будь-яку приманку, – роз’яснює Роман Новицький. – Клювання його погіршилося, хоча в районі Новоселівки та дач Підгороднього (річка Самара) “смугастий” добре йде на жовтий півмісяць та малька. На великого живця (окунь з долоню) іноді “прокльовує” щука 3-4 кг вагою. Там же, на Самарі трапляється плотва (село Олександрівка), але, як правило, дрібна – по 40-60 грамів.

Втім, як кажуть самі рибалки, “добре клює вчора і завтра”. У сотень рибалок може не клювати цілий день, а десяток-другий любителів-професіоналів обов’язково підуть з льоду з уловом. Місця треба знати і риб’ячі звички!

На які трофеї можуть розраховувати дніпряни
Російська агресія багато наробила бід нашій країні. Але на рибному поголів’ї війна далася взнаки позитивно. Нічого дивного! Після початку повномасштабного вторгнення, промисловий вилов риби та вихід на човнах були заборонені. Тому риби в річках та ставках побільшало.

– У серпні 2023-го дозволили промисловий вилов і аматорський лов риби, але рибалка з човнів, як і раніше, заборонена, – пояснює Олег Христов, науковий співробітник природного заповідника «Дніпровсько-Орельський». – У результаті сталося надмірне накопичення іхтіомаси. Її треба вилучати. Водойма подібна до поля. Адже вирощену пшеницю теж треба прибирати. Зросли популяції більшості видів риб.

Як зазначає зоолог, саме любителі зимової риболовлі мають право розраховувати на важкі трофеї.

– Звичайно, взимку асортимент спійманої риби бідніший, ніж улітку, але через те, що з човнів ловити не можна, саме рибалка на льоду дозволить на просту вудку зловити найбільші екземпляри, – констатує науковий співробітник заповідника.
Зауважимо, що зимова рибалка дуже залежить від погоди. Якщо лід з’явився і став досить міцним, то рибалки поділяються на тих, хто ловитиме хижаків (окунь, щука, судак, сом), і тих, хто віддає перевагу мирній рибі (карась, плотва, лящ, густера, короп).

Перші активно пересуватимуться, буритимуть лунки і ловитимуть окунів на блешні, блешні для вертикального блиснення та балансири, а судаків – на балансири та бокоплавів. Будуть і ті, хто почнемо ставити жерлиці з живцями на щуку. Мирну ж рибу зазвичай ловлять на поплавок, блешню, мотиля, «гірлянду» та покоток.

Що стосується рекордів, то, як правило, у минулі роки «самих-самих» рибок ловили влітку. Але траплялися й винятки. Декілька років тому щасливий рибалок поблизу села Акимівка Верхньодніпровського району спіймав 2-кілограмового карася. Це, звичайно, не абсолютний рекорд, але дуже раритетний зимовий трофей.

Продовження та інші новини Дніпра на сайті "Наше Місто".