Яку допомогу при народженні дитини можна отримати у Дніпрі

mycollages-17

Народження дитини – це радісна подія, яка водночас пов’язана з певними витратами. В Україні держава надає допомогу сім’ям, які стали батьками. У цій статті журналісти “Наше місто” розкажуть про те, які виплати при народженні дитини передбачені, як їх отримати та які документи для цього потрібні.

Як повідомила  головна спеціалістка департаменту соціальної політики Дніпровської міської ради Євгенія Бабенко, у 2024 році розмір допомоги при народженні дитини становить 41 280 гривень. Ця сума не залежить від того, перша це дитина в сім’ї чи ні.

– Зауважу, що допомога надається лише одному з батьків дитини або опікуну, які постійно проживають з дитиною, – сказала головна спеціалістка департаменту соціальної політики ДМР Євгенія Бабенко. – Грошова допомога при народженні дитини виплачується поступово: одноразово в місяць народження дитини в сумі 10 320 грн. Протягом наступних 36 місяців (до досягнення дитиною трирічного віку) рівними частинами по 860 грн на місяць.

Головна спеціалістка департаменту соціальної політики Дніпровської міської ради Євгенія Бабенко. Джерело: Наше місто.
Допомога при народженні дитини призначається за умови, що ви звернулися за її призначенням не пізніше, ніж через 12 місяців після народження дитини. Щоб отримати таку допомогу потрібно звернутися до УСЗН за місцем реєстрації.

-Також отримати допомогу можна через послугу єМалятко на порталі “Дія”, – додала Євгенія Бабенко. – Це комплексна послуга для батьків новонароджених. За однією заявою, поданою онлайн, можна зареєструвати народження дитини та отримати  до 10-ти державних послуг від різних органів влади. В тому числі і відповідні допомогу. 
Також ви можете подати заяву з документами в електронній формі на сайті Мінсоцполітики у кабінеті електронних послуг. Для призначення допомоги при народженні дитини потрібно подати пакет документів:

  • Паспорт або інший документ, який підтверджує особу;
  • Заява одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
  • Копію свідоцтва про народження дитини;
  • Реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • Довідку про реєстрацію місця проживання;
  • Номер особового банківського рахунку для соціальних виплат;
  • Рішення про встановлення опіки (для опікунів).

Відзначимо, що  Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає збільшення розміру допомоги при народженні дитини з 41 тисячі 280 гривень до понад 384 тисяч гривень. Про це йдеться у пояснювальній записці відповідного законопроєкту №11072 від 11 березня.

Депутати пропонують прив’язати розрахунок допомоги при народженні дитини до розміру прожиткового мінімуму, установленого на період її появи на світ.

Якщо законопроєкт ухвалять, на першу дитину держава має надавати допомогу у розмірі, кратному 150 розмірам прожиткового мінімуму – станом на березень 2024 року це 384,5 тисячі гривень.