З десяток лебедів у центрі Дніпріа: феномен чи буденність?

maxresdefault (60)

З десяток лебедів оселилися на Дніпрі у самому центрі міста біля Монастирського острову. Подивитися та сфотографувати пернатих з’їжджаються люди. Публікації з птахами у соцмережах набирають сотні лайків та коментарів.

Біля монастирського острову літає та плаває багато пернатих. Десятки видів качок, мартини та чаплі.

Валерій Кравченко – фотограф, зокрема робить знімки тварин і пташок. Побачивши пост у фейсбуці майже одразу приїхав у парк полювати на тварин, тільки фотокамерою.

“Я фотографую птахів, та й не тільки птахів, а й тварин. А сьогодні прийшов познімати лебедів. Лебеді – це завжди гарно. Вони довіряють людям, не бояться їх, їдять тут, ймовірно, але здивувало те, що вони залишились”, – каже фотограф Валерій Кравченко.
У кадр фотографу, окрім лебедів, потрапили й інші тварини.

“Я побачив ще Чепуру велику білу, дуже цікавий птах, який зимує у Дніпрі”, – каже він.
На оглядовому майданчику ми зустріли і справжнього мисливця, який теж прийшов полюбуватися лебедями.

“Це великий гріх, якщо лебедя образити. Адже вони такі віддані, на все життя створюють пару. І якщо хтось із них помирає, то все, самка ще може вижити, а лебедь від туги може розбитися, впавши каменем на землю”, – сказав мисливець Віталій.
Та орнітологи розвінчують цей міф.

“Насправді, у лебедів ніякої “любові до гроба” немає. Якщо один партнер з пари гине, то птах, що залишився, просто шукає собі нового партнера, щоб продовжувати свій рід”, – зазначила орнітологиня Вероніка Конькова.
Поява цих птахів усередмісті Дніпра – не феномен, запевняє Вероніка.

“Це абсолютно звичайна ситуація, тобто зимова міграція до більш придатних умов, оскільки у нас є великий масив води. Там, де вони можуть знайти їжу, якщо їм там вистачає, вони залишаються на деякий час. Коли знову не достатньо їжі, або вода починає замерзати, вони знову мігрують туди, де можуть знайти їжу”, – сказала Вероніка.
Усі, хто хоче побачити лебедів, пам’ятайте про важливість збереження життя та спокою тварин.

Джерело: ДніпроТВ