З початку року “Дніпрогаз” повірив понад 17 тисяч лічильників 

газ1

Спільно з представниками ДП «Дніпростандартметрологія» спеціалісти АТ «Дніпрогаз», що працює під брендом Регіональної газової компанії РГК, за 11 місяців 2022 року провели повірку більше 17 тисяч побутових лічильників газу. Близько 22% приладів були визнані непридатними через невідповідність вимірювальних характеристик.

За результатами роботи у 2022 році 3,8 тис лічильників, а це майже 22% від загальної кількості повірених приладів, були визнані непридатними до подальшого використання. Процедура повірки, передбачена чинним законодавством, дозволяє споживачам отримати достовірний облік газу та забезпечує нарахування за коректні обсяги використаного енергоресурсу.

Повірка приладів виявляє похибки обліку газу, тому в її проведенні зацікавленні як клієнти, так і газорозподільне підприємство. Нині достовірний облік газу має неабияку актуальність для держави, адже в умовах війни вкрай важливо заощаджувати стратегічно важливий енергоресурс, - зазначає головний метролог АТ «Дніпрогаз» Олег Петрик.

У залежності від вимог заводу-виробника лічильники необхідно повіряти кожні 5-8 років. Періодична повірка виконується за рахунок коштів, передбачених у тарифі за доставку газу. Дотримання строків повірки контролює Оператор ГРМ. Однак споживач також має стежити за достовірністю обліку, а за наявності нарікань на роботу приладу - звертатись до відділу обслуговування побутових лічильників АТ «Дніпрогаз».

На роботу лічильника можуть впливати різні фактори. Наприклад, тривалий термін та неналежні умови експлуатації, зношеність механізмів, сторонні втручання в його роботу. Нагадаємо, що згідно Кодексу газорозподільних систем споживач зобов’язаний забезпечувати збереження та цілісність лічильника газу та пломб на ньому. 

У разі виявлення фактів пошкодження приладу обліку з метою несанкціонованого відбору газу порушники повинні будуть оплатити збитки, завдані газорозподільній компанії. Окрім суми збитків, порушнику доведеться також сплатити всі послуги з відключення/відновлення газопостачання та вартість самого лічильника разом із монтажними роботами.