З вертольотом вітається, бо це його побратим: льотчик ЗСУ розповів про польоти на Азовсталь

photo_2022-06-24_13-07-59-1200x800

Цей усміхнений молодий хлопець — штурман-льотчик вертолітної ланки ЗСУ. Його ім’я Олександр. Зі зрозумілих причин ми не показуємо його обличчя і не називаємо прізвище. Олександр – один з льотчиків, які здійснювали рейси на Азовсталь.

Про це повідомляє Горсовет з посиланням на "Наше Місто".

photo_2022-06-24_13-08-36-1200x800

Олександр з родини військових, тому сумнівів у виборі професії  у нього не було.

Коли закінчив військовий ліцей, вирішив далі йти «військовим шляхом» і вибрав професію льотчика. Подобалось літати завжди», — посміхається він.

24 лютого він був у зоні ООС, а про повномасштабний наступ думки не було.

Нас підняли по тривозі і я зрозумів, що це вже наступ», — згадує він.

Його стаж польотів стільки, скільки триває війна – 8 років. Каже, що перед вильотом обов’язково вітається в вертольотом – така традиція. Щодня Олександр ризикує життям на варті оборони країни, адже кожен виліт – це окреме важливе завдання.

Є певні забобони, не треба робити фото перед вильотом, викидати сміття. З вертольотом вітаємось, адже він наш бойовий побратим»,-  посміхається Олександр.

Саме Олександр був одним з льотчиків, які здійснювали рейси в окупований Маріуполь на завод «Азовсталь».

Нам поставили бойове завдання, виконували політ вночі. До цього літали вдень, але противник був готовий до цього. Тому вирішили летіти вночі в окулярах нічного бачення», — каже він.

photo_2022-06-24_13-28-44-1

Олександр згадує – в Маріуполь летіли відносно спокійно. Доставили вантаж та завантажили на борт поранених побратимів, яких евакуювали.

У ворога дуже потужна система ПВО, яка перекриває одна одну по зонах. Ми вибирали маршрут по їх «сліпих зонах». Коли летіли назад з пораненими, нас почали обстрілювати з берега та з військового корабля ворога. Ми були в центрі перехресного вогню. Старався маневрувати, але над водою ти не сховаєшся. А коли вилетіли на сушу, було не менш складно, бо ти не знаєш, як буде діяти противник. Далі виконували політ на низьких висотах, обходили села і міста», — каже Олександр.

До місця призначення вони дістались неушкодженими. Азовці дякували за порятунок.

Сказали, дякуємо, що витягнули нас з пекла!» — каже він.

Олександр щиро каже – героїзму не відчув.

Виконали поставлене завдання і трошки можна було видихнути з полегшенням. Там не було часу щось відчувати. Потім повернувся, трішки розслабився, випив кави», — каже він.

Звичайно, це не перший небезпечний виліт Олександра з часів повномасштабного вторгнення.

Родина Олександра дізналась про політ на «Азовсталь» вже після його завершення. Вони сказали, що він молодець, але попросили його більше так не ризикувати, хоча і розуміють: це його служба і пишаються ним.

Мрію після перемоги поїхати десь з родиною відпочити, далеко і певно в гори! Бо море мені вже якось не подобається», — посміхається він.

Раніше ми повідомляли, СБУ викрила проросійське угроповання під контролем депутата ВР (відео).