З жовтня українцям загрожують великі штрафи: кого торкнеться

kassa

З жовтня 2023 року повертаються штрафи за торгівлю без касових апаратів. Українців попереджають, що вони будуть більшими. Про це повідомляє «Наше Місто»  з посиланням на заяву голови фінкомітету ВР Данила Гетьманцева.

Цього тижня він нагадав про повернення штрафів, скасованих на початку війни.

«Я хочу звернутися до підприємств торгівлі щодо встановлення касових апаратів. З 1 жовтня буде введено великі штрафи за невстановлення цих апаратів», – наголосив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

За його словами, планові перевірки бізнесу на наявність касових апаратів уже відновлено. Причому у повному обсязі. Перевірки стосуються певних груп. Зокрема тих, хто реалізує:

  • спиртні напої,
  • табачні вироби,
  • паливо,
  • електроенергію

Крім того, під планові перевірки підпадають банківські та фінансові установи, а також гральний бізнес.

Розмір штрафів

Якщо податкові органи встановлять, що перераховані вище категорії не проводять розрахункові операції через касові апарати, до них застосовують фінансові санкції. І їх розмір безпосередньо залежить від суми, яка пройшла «мимо каси».

За перше порушення загрожує штраф у розмірі 100% вартості проданих товарів (робіт та послуг). За кожне наступне – 150% вартості проданих із порушеннями товарів (робіт, послуг). Є виняток. Штрафи за роботу без касових апаратів не будуть застосовуватись до бізнесу на прифронтових територіях. Але це не стосується торгівлі підакцизними товарами.