За неякісні продукти виробника повинні карати як держава, так і споживач – голова фракції ПП «Пропозиція» у Миколаєві Ременнікова

IMG_20210625_093909_634

Пропозиціонерка Ганна Ременнікова, яка добре знається на рестораторському бізнесі, поділилася власними пропозиціями щодо підвищення безпеки та якості українських продуктів. Ця тема була предметом дискусії під час онлайн-засідання ПРОпозиціонери Клубу у соцмережі Clubhouse.

Багато хто каже, що у Європі продукти дешевші та якісніші. Це твердження правдиве лише частково. Щось дешевше, щось коштує стільки ж, як і в Україні, а щось дорожче. А от якість продуктів в Європі контролюється набагато серйозніше, пояснила депутка-пропозиціонерка:

Там діє міжнародний стандарт HACCP (ХАССП) – система керування безпекою виробництва продуктів харчування – від контролю якості сировини, матеріалів та пакування, до доставки готової продукції споживачеві. В Україні роблять лише перші кроки у цьому напрямку, а вітчизняні ДСТУ не здатні забезпечити контроль на рівні ХАССП. Тому моя пропозиція така: процес запровадження міжнародної стандартизації потрібно прискорювати».

За її словами, в Україні також відсутні реальні важелі контролю за якістю продуктів. Санепідслужба була ліквідована, а можливості Держпродспоживслужби не дозволяють ретельно контролювати виробників усіх рівнів та напрямків та ще й сферу громадського харчування. Тому систему контролю необхідно посилювати вже зараз.

Дорожнеча ж продуктів – результат неефективної політики регулювання галузей, передусім, енергетичних, впевнена Ганна Ременнікова. Адже безконтрольне підвищення цін на енергоносії, які складають левову частку собівартості виробництва та транспортування, провокує зростання цін на продукти харчування.

Особливої уваги заслуговує культура харчування українців. Для її формування, по-перше, необхідно підвищувати рівень життя людей. Щоб вони мали змогу купувати якісні продукти. По-друге, вдосконалювати національні страви в закладах громадського харчування, робити процес приготування здоровим і прививати українцям любов до смачної та корисної їжі з дитинства.

За погані продукти виробника повинен, перш за все, карати споживач – відмовою від цієї продукції. Але й держава не може залишатись осторонь. За погану якість, неправдиву інформацію про склад продукту, прострочку тощо виробника і реалізатора має карати держава. Вона ж повинна потурбуватись про рівень життя споживача, щоби він мав можливість відмовитись від дешевих і неякісних продуктів. І тільки тоді виробник буде змушений працювати якісно», – резюмувала миколаївська пропозиціонерка.