«За покликом серця взяв на тимчасовий догляд та виховання двох дівчаток, аби вони були в сім’ї»: досвід патронатного вихователя від дніпрянина Олексія

o_1hn3sjm10il8eho1te71utqjja1s

У Дніпрі сім’ю патронатного вихователя Олексій створив у листопаді 2023 року. На сьогодні під його патронатом перебувають 2 дітей. Це рідні сестри Ганна та Кіра.

«На жаль, зараз багато діток, родини яких перебувають у складних життєвих обставинах. Розуміємо, що є дітки, яким потрібна родина. Стати патронатним вихователем для дітей — було наше спільне з дружиною рішення. Аби діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, все ж були в домашніх умовах, під наглядом. Це був поклик серця. Процес адаптації пройшов швидко. Ми звикли один до одного. У дівчаток своя кімната. Придбали їм двоярусне ліжко. Вони ходять до школи. На вихідні часто усі разом виїжджаємо до лісу на ж/м Ломівський. Нам усім дозвілля на природі подобається», — розповів Олексій.
Його дружина Катерина стала добровільною помічницею патронатного вихователя.

«Наше життя цілком змінилося і, звісно, на краще. Сумувати, як то кажуть, не доводиться. Ми постійно зайняті, допомагаємо діткам. Зокрема, й у навчанні, проведенні дозвілля. З дівчатками склалися вже довірливі стосунки. Радіємо, що нам довірили таку серйозну справу, як виховання двох дітей. Представники управління-служби в справах дітей завжди з нами на зв’язку. У разі будь-яких ситуацій готові допомогти, направити, наприклад, до психолога, якщо це буде потрібно. Головне — ми не на одиниці», – сказала пані Катерина.
Найулюбленіше заняття дев’ятирічної Кіри — малювання. У кімнаті дівчат усюди її малюнки.

«Відвідую гурток з малювання. Люблю зображувати природу, тварин. Малюю олівцями, фарбами, фломастерами», — каже Кіра. 
Патронат – тимчасовий догляд та виховання дитини, що перебуває у складних життєвих обставинах.

«Патронатний вихователь – це повноцінна робота, за яку нараховується трудовий стаж. Держава виплачує заробітну плату за це. Йдеться про п’ять прожиткових мінімумів. На сьогодні це 14 тис. 600 грн. Також на кожну дитину, яка влаштована під патронат, виплачується соціальна допомога: від 2,5 до 3,5 прожиткових мінімумів, залежно від її віку та стану здоров’я. Запрошуємо небайдужих містян ставати патронатними вихователями, якщо вони мають такий потенціал, як допомагати та виховувати діток, родини яких перебувають у складних життєвих обставинах. Підкреслюю, що діти тимчасово проживають у родині патронатного вихователя, поки їхні батьки не подолають свої складні ситуації. Словом, патронат — це тимчасова форма, яка дає можливість діткам проживати у родинних умовах, аби за ними доглядали, виховували. На сьогодні йдеться про термін від трьох місяців і до закінчення дії воєнного стану плюс один місяць», — зазначила завідувачка сектором з питань соціального захисту дітей управління-служби у справах дітей департаменту соціальної політики ДМР Людмила Сусленкова.
Патронатними вихователями можуть стати громадяни України, які мають повнолітнього члена сім’ї, який проживає з ним на спільній житловій площі та готовий бути помічником кандидата; належні житлово-побутові умови; стан здоров’я, який дозволяє доглядати за дітьми тощо.

За більш детальною інформацією можна звертатися до управління-служби у справах дітей департаменту соціальної політики міськради: 066-973-22-76.

У Дніпрі функціонують 5 патронатних сімей, в яких виховуються 15 дітей.

 

За матеріалами ДніпроTV.