Загальнонаціональна кампанія «Зроби крок. Чуйність перемагає насильство»: у Дніпрі презентували інтерактивну інсталяцію

766084BC-FACB-488C-8736-FF0ED2293C95

У місті Дніпро відкрилася інтерактивна інсталяція в рамках національної ініціативи "Зроби крок. Чуйність перемагає насильство", приуроченої до проведення "16 днів активізму проти насильства". Презентація інсталяції відбулася у ТЦ "Наша Правда" (просп. Слобожанський, 31 Д, 2 поверх).

На стенді розміщено 15 зашифрованих слів, які представляють кроки для протидії домашньому насильству. Упродовж 5 та 6 грудня поруч з інсталяцією будуть працювати волонтери, які допомагатимуть відвідувачам розкрити зашифровані слова та залучатимуть до активних дій. Крім того, вони будуть поширювати інформацію про безпечні кроки для тих, хто постраждав від насильства. Ініціатива спрямована на підвищення усвідомленості громадськості щодо проблеми насильства та сприяння активним крокам у її протидії.


«Кампанія «Зроби крок. Чуйність перемагає насильство» проходить за сприяння першої леді України Олени Зеленської та з ініціативи Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної. Реалізовується у співпраці з Урядовою Уповноваженою з питань гендерної політики Катериною Левченко та за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA). Це дуже важливо, а надто зараз - привернути увагу людей до питання домашнього, гендерно зумовленого насильства. На це потрібно реагувати. На Дніпропетровщині від насильства за цей рік постраждало більше ніж 30 тис. осіб. Ця цифра порівняно з минулим роком збільшилася вдвічі», — підкреслила заступниця голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації Надія Задорожна. 


Ганна Карпеченкова, польова гуманітарна координаторка фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA), зазначила: «Біля цієї інсталяції волонтери розповідатимуть людям, як правильно діяти, якщо стали свідками або постраждалими від різних форм, видів гендерно зумовленого насильства. Приємно, що ця подія відбувається на національному рівні. Ця інсталяція вже працювала у Києві. Зараз у Дніпрі. А далі поїде до Львова. Ці міста прийняли велику кількість внутрішньо переміщених  осіб. Багато людей зараз потерпають від наслідків війни, зазнають серйозних психологічних травм. І, на жаль, є й ті, хто постраждав від домашнього насильства. Протидіяти насильству під час війни стало ще більш актуальним».

За даними директорки Дніпровського міського центру соціальних служб, Анастасії Тищенко, в останні два роки у місті Дніпро був розгорнутий повний спектр спеціалізованих служб для осіб, що постраждали від домашнього насильства. Це включає денний центр із кризовою кімнатою, мобільні бригади та службу первинного консультування. Також працює телефон довіри (+38 067 200 80 35) та притулок.


«Фахівці не лише консультують телефоном, а екстрено виїжджають на місце, аби допомогти постраждалим від домашнього, гендерно зумовленого насильства. Наприклад, до денного центру з початку року звернулося більше, ніж 300 осіб. 53 людини скористалися кризовою кімнатою. У притулку проживало 37 осіб. Мобільними бригадами соціально-психологічної підтримки відпрацьовано понад 2 200 телефонних дзвінків і викликів. Усього з початку року послугами спеціалізованих служб у Дніпрі скористалися понад 9 тисяч осіб. Ця цифра порівняно з попереднім роком виросла передусім за рахунок того, що люди знають куди звертатися», — додала Анастасія Тищенко. 


Особи, що стикаються з домашнім насильством чи насильством за ознакою статі, можуть звертатися за допомогою за номером 102 або скористатися телефонами денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства чи насильства за ознакою статі, з "кризовою кімнатою" за номерами: +38 066 448 61 54, +38 067 200 25 66. Адреса центру: просп. С. Нігояна, буд. 3.